latinica  ћирилица
19/03/2024 |  12:52 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Вулин: НАТО жели да Србија одустане од Српске и Космета

НАТО жели да ослаби Србију и постави послушне власти у Београду које би одбиле да подрже Републику Српску, признале самопроглашено Косово, увеле санкције Русији и стале на страну Алијансе, изјавио је доскорашњи директор Безбједносно-информативне агенције Александар Вулин за руски магазин "Национална одбрана".
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Он је рекао да Алијанса жели власти у Србији које би се супротставиле Русији, супротно жељама српског народа.

- На Балкану, као и свуда, Запад следи искључиво своје интересе, који укључују покушаје да се Срби - највећи, а у већини случајева и једини државотворни народ на Балкану - разбију на неколико засебних држава и да се што више ослабе - навео је Вулин, оснивач Покрета социјалиста и бивши министар одбране Србије.

Према његовим ријечима, НАТО чини све да Србима наметну власти које ће се противити Русији, супротно вољи народа.

Вулин је напоменуо да је Алијанса проширила контролу на цијели Балкан, осим на Србију и Републику Српску, стварајући непријатељски простор за све што дође од Русије.

- Пошто су балканске земље, осим Србије и БиХ, већ чланице Алијансе и под пуном контролом ЕУ, САД и Велике Британије, Запад жели да под своју контролу стави територију на којој Срби живе и доносе одлуке - нагласио је Вулин, који је и сенатор Републике Српске и некадашњи директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Вулин је изразио увјерење да НАТО, прије свега, жели да смијени предсједника Србије Александра Вучића и да у Београду постави послушне власти које би рјешавале све проблеме Алијансе, пренио је ТАСС.

- Такве власти признале би такозвано Косово, придружиле би се западним санкцијама Русији, стале на страну НАТО савезника и одбиле да подрже Републику Српску - навео је Вулин.

ТАСС подсјећа да је Вучић у више наврата наглашавао да ће Србија одржати војну неутралност и да се неће придруживати било каквим војним блоковима, упркос притиску НАТО-а.

Вучић је раније нагласио и то да је Србија спремна да спроведе обећања која је дала раније, пошто тражи компромис у смислу нормализације односа Београда и Приштине, али да су признавање независности и чланство самопроглашеног Косова у УН незамисливи.