latinica  ћирилица
19/03/2024 |  13:34 | Аутор: РТРС

Нешић: Није Шмиту стало до БиХ него до добре плате

Кристијан Шмит је постао проблем ЕУ и почео се понашати као да је њихов старатељ. Европска комисија је та која је као демократски услов поставила реформу Уставног суда и рјешавање питања страних судија. Европска унија је та која је безброј пута поновила да нема чланства БиХ у ЕУ са страним судијама у Уставном суду БиХ, рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић коментаришући изјавиу Кристијана Шмита да би се смјеном страних судија прекршио Устав БиХ и принцип независне јурисдикције.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић подсјећа да је Устав БиХ прописао да ПС БиХ, пет година по ступању на снагу тог Устава, може законом уредити другачији избор судија које је до тада бирао предсједник Европског суда за људска права.

Повеља УН која је уграђена у преамбулу Устава БиХ забрањује стање старатељства над чланицама УН, гарантује им да се друге државе неће мијешати у унутрашња питања и истиче начело једнаке суверености свих држава чланица УН.

- Док је ОХР-а и страних судија, јасно је да БиХ није суверена држава. Јасно је да Шмит омета европски пут БиХ и да је постао не само проблем у БиХ, него и проблем ЕУ. По којој то логици не можемо имати Закон о Уставном суду, а можемо о судовима, Суду БиХ, Тужилаштву о којима нема ни ријечи у Уставу БиХ? - навео је Нешић.

Занимљиво му је, додаје, да је Шмит постао портпарол СДА и да му не смета блокада Дома народа.

- Сваки дан који неки потроше на очекивања од Шмита кошта БиХ а користи искључиво њему. Није Шмиту стало до БиХ, њему је стало до високе плате коју узима. Он се дакле понаша у складу са својим личним интересима и време је да и политички лидери Бошњака почну да се понашају у складу са интересима народа који представљају. Став српског народа је јасан: ову земљу ће уређивати они који живе у њој и она треба да буде по мјери њених грађана, а не недобронамјерних странаца - поручио је Нешић.