latinica  ћирилица
19/03/2024 |  13:37 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Букејловић: Данас одржане "штрајкачке страже" нису биле најављане; Настављамо преговоре (АУДИО)

Запослени у правосуђу Српске, који су у штрајку од 28. фебруара, данас су изашли у штрајкачку стражу испред правосудних институција у којима су запослени.


Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да Члан 19 Закона о штрајку налаже да се "штрајкачке страже" претходно најаве и у истом року достави писана одлука послодавцу, што, како је нагласио, Синдикат правосуђа то није урадио.

Букејловић је истакао да су преговори са синдикатом интензивни.

- Прошле седмице смо одржали један састанак, а већ крајем ове седмице заказан је други како би видјели може ли се доћи до компромисног рјешења - рекао је министар.

Он је појаснио да да постоје два начина како се регулишу плате запослених у администрацији и оних који су носиоци правосудних функција.

- Ту не можемо говорити о постојању дискриминације или изједначавању процентуалних плата. Министарство правосуђа је става да се у тренутном оквиру буџета не могу наћи додатна средства, како је то тражио синдикат, за повећање плата до 12 одсто - каже Букејловић.

Министар је нагласио да сврха штрајка не би смјела да буде опструкција и заустављање система.

- Ово је проблем који је изражен једино у Бањалуци, тј. у Окружном привредном суду и дјелом у Основном суду у Бањалуци, док остали основни судови у Српској раде по минимуму процеса рада и нема заустављања процеса који се не могу одгађати - истакао је министар Букејловић.