latinica  ћирилица
19/03/2024 |  13:54 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Република Српска задржала Б3 кредитни ниво, са стабилним изгледима

Министарство финансија Републике Српске саопштило је данас да је агенција за оцјену кредитног рејтинга "Моodу’s Investors Service" извршила анализу финансијског стања Републике Српске, те потврдила кредитни рејтинг Б3 са стабилним изгледима, што указује да је Република Српска задржала повољне индикаторе економске стабилности.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

У анализи економске и институционалне снаге, као и оцјене јавних финансија, похваљују се институционалне активности које су довеле до раста пореских прихода који је омогућио да се та средства усмјере за подршку младих, пензионера, те широку категорију друштвено осјетљивих породица, укључујући и одређену категорију незапослених родитеља.

Додаје се да се очекује даљи раст прихода и додатно смањење нивоа задуживања који ће за разултате имати додатну стабилност буџета.

- Стабилни изгледи огледају се у чињеници да подаци о дугу и финансијама Републике Српске настављају да се побољшавају - наводи се у оцјени Мудиса и констатује да ће бруто домаћи производ од 2024. године наставити да расте по стопи од три одсто, подстакнут растом потрошње и извоза у земље Европске уније за које се оцјењује да ће имати већу потражњу.

Као основну препреку напретку у политикама и реформама агенција наводи осјетљиво политичко окружење.

- Међутим, оцијењено је да би замајац за реформе и снажнији допринос економској стабилности, управљању јавним финансијама и људским правима могло представљати отварање преговора за приступање Европској унији - саопштено је из Министарства финансија.