latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Вархељи: Србија треба да отвори нови кластер

Европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи рекао је да када се ради о проширењу ЕУ и Србији, да на терену има напретка и да он мора да буде препознат, као и да би Србија требало да отвори сљедећи кластер.
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Он је на конференцији за медије након сједнице Одбора за спољне послове на којој се разговарало о проширењу, рекао да само кроз такве кораке може да се одржи ниво мотивације да се крене напријед.

- Дакле, ако има напретка, мора бити препознат. Због тога остајемо при свом приједлогу да отворимо сљедећи кластер. Само кроз ове кораке можемо одржати ниво мотивације да идемо напријед. Зато треба ићи напријед и са Србијом - рекао је он.

Говорећи о Приштини која је поднела захтјев за чланство, Вархељи је рекао да посљедњи догађаји на КиМ не олакшавају Савјету да процијени апликацију.

- Ми смо то изразили много, много пута. Кад год Савјет повјери Комисији да да своје мишљење о апликацији, ми смо спремни да то учинимо. Али такође врло јасно видимо да умјесто деескалације видимо да се појављују нови елементи ескалације - рекао је Вархељи.