latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:03 ⇒ 16:26 | Аутор: Агенције

Тривић: Потребно оснивање слободних економских зона

Предсједник Народног фронта Јелена Тривић сматра да у Бањалуци треба да буде основана слободна економска зона и да је то важно за привредни развој.
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

Тривићева је навела да је корист од економских зона вишеструка, а ријеч је о јачању извозне базе, подизању конкурентности привреде, те повећању запослености у извозно оријентисаним предузећима.

- Ми предлажемо оснивање слободне економске зоне. Процедура оснивања мора да потекне од локалне заједнице, а даља процедура иде према Влади и Савјету министара - рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да је покривеност увоза извозом на нивоу бањалучке привреде 35 одсто, што значи да њена структура није извозно оријентисана, већ ослоњена на трговину, услуге и друге дјелатности.

Тривићева тврди да је ликвидност буџета угрожена и да "сви параметри показују да би могло доћи до извјесних кашњења у исплатама буџетским корисницима".

Она је рекла да су партије на власти на нивоу БиХ "одговорне што нису донесене измјене изборних правила", те додала да се "евентуално наметање измјена Изборног закона БиХ по свему судећи неће ни десити".

Поновила је да је истакла своју кандидатуру за градоначелника Бањалуке, али да ће се још видјети ко ће бити кандидат.

- Оставићу још простор с обзиром да Станивуковића не сматрамо кандидатом опозиције, ни НФ ни Листа за правду и ред, да дефинишемо ко ће бити тај трећи кандидат - рекла је она.

По њој, свима је јасно да је Станивуковић изиграо повјерење, те да ће опозициони кандидат била то она или неко други, побиједити.

- Да се не бавим политиком можда бих била, јер сам капацитет, да будем главни преговарач са ЕУ - рекла је Тривић.