latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:13 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Дводневна едукација љекара из области кардиологије (ФОТО/ВИДЕО)

Универзитетско-клинички центар Републике Српске наставља праксу континуиране медицинске едукације и улагања у знање медицинског кадра. Наредна два дана ова установа организатор је едукације из области кардиологије.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Клиника за кардиологију Универзитетско-клиничког центра Републике Српске у наредна два дана организује едукацију на тему "Кардио-пулмонални тест оптерећења". Ова едукација је од вишеструког значаја за здравствени систем Српске.

Дејана Поповић из Клиничког центра Србије, један од предавача на овој едукацији, навела је да се у УКЦ-у примјењује савремена метода која ће помоћи у раној дијагностици, избору терапије и праћењу њених ефеката код срчаних и пулмолошких болесника, нарочити у постковид ери.

Значај ове едукације је у примјени најсавременијих дијагностичких метода код обољења срца и плућа.

- Већ три године уграђујемо апарате који помажу бољи рад срца и помажу људима који немају могућност да унаприједе свој живот лијековима - рекла је Тамара Ковачевић Прерадовић, начелница Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Ова метода посебно је значајна код индикација за уградњу апарата за побољшан рад срца , као и код постављања индикација за трансплатацију срца.

- Ова опрема која је стигла у УКЦ је заиста искориштена на прави начин. Омогућиће још бољу спецификацију ризика код болесника како би их лијечили, коме дозволити максималну физичку активност, а коме ју ограничити - истакао је академик Миодраг Остојић.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је данас да ова установа наставља са унапређењем здравственог система и подизањем квалитета услуга на европски и свјетски ниво.

Едукацију похађа 50 младих доктора, и трајаће два дана. Током едукације планиран је и практични рад на пацијентима код којих постоји индикација за наведену дијагностику.