latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:24 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Приједор: Кампања МУП-а Српске - "Поштуј живот, не оружје"

"Поштуј живот, не оружје" назив је кампање МУП-а Српске чији је циљ упознавање грађана са процедурама проналаска или посједовања нелегалног оружја. Министар унутрашњих послова Синиша Каран апеловао је на грађане да предају нелегално оружје без одговорности јер у супротном чине кривично дјело и пријетњу по безбједност.
Приједор - кампања МУП-а Српске "Поштуј живот, не оружје" - Фото: СРНА
Приједор - кампања МУП-а Српске "Поштуј живот, не оружје"Фото: СРНА

На подручју Полицијске управе Приједор у претходној и у овој години евидентирано је 38 кривичних дјела у вези са недозвољеном производњом и прометом оружја и минско експлозивних средстава.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран позвао је данас све грађане који имају нелегално оружје да га предају без бојазни за икакву одговорност, јер је оно пријетња за све.

- Највећи број кривичних дјела у вези са оружјем се дешава у нашој близини - у кућама, становима, двориштима и, нажалост, са нашом дјецом, најмлађом популацијом за коју су оружје и минско-експлозивно средство играчка којима они радо у својој игри приђу и онда имамо трагичне посљедице - изјавио је Каран.

Он је додао да је свако нелегално оружје, попут различитих врста оружја и убојитих средстава која су, вјероватно, остала из Одбрамбено-отаџбинског рата, сада постало пријетња.

- Свако онај ко мисли да се ријешио неке бомбе тако што ју је бацио у ријеку или шуму, заправо је директно угрозио можда неког из своје породице, шетача, излетника. Стога молимо све грађане који имају нелегално оружје, оно оружје које се не може набавити по закону, да га предају без бојазни за икакву одговорност - поручио је Каран.

Драган Милојица, начелник ПУ Приједор, апеловао је на грађане који имају заостало наоружање да се обрате Полицијској управи Приједор које ће такво наоружање на безбједан начин уклонити из њихових домова.

Од септенбра прошле године грађани су предали око 800 комада наоружања различите врсте и три хиљаде комада муниције.

Највећи број кривичних дјела извршена су у вези са оружјем или минско експлозивним средствима.

Како би кампања била ефикасна, она се проводи се у цијелој БиХ у оквиру Развојног програма Уједињеним нацијама у сарадњи са Агенцијом за провођење закона у БиХ.