latinica  ћирилица
19/03/2024 |  15:02 ⇒ 20/03/2024 | 11:53 | Аутор: РТРС

Ковачевић: За разлику од Шмита, Парламентарна скупштина има уставни мандат да ријеши питање страних судија (ВИДЕО)

За разлику од Кристијана Шмита који нема никакав мандат у Босни и Херцеговини, дакле нема мандат да се бави било чим у БиХ, Парламентарна скупштина потпуно јасно има уставни мандат и надлежност да ријеши питање страних судија, односно да дефинише начин на који ће стране судије бити замијењене домаћим судијама у Уставном суду БиХ, рекао је за РТРС српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Истакао је да су ту ствари потпуно јасне.

- Устав је веома јасно дефинисао да Парламентарна скупштина послије пет година, дакле од потписивања Дејтонског споразума 1995. године, има могућност да дефинише начин како ће изабрати домаће судије умјесто судија које бира предсједник Европског суда за људска права - подјетио је Ковачевић, реагујући на изјаву Шмита да се смјеном међународних судија Уставног суда БиХ крши Устав и принцип независности јурисдикције и да је он чувар Дејтонског споразума.

Каже да је тај рок био 2000. године.

- Ми се данас налазимо у 2024. години, у позицији да када разговарамо и желимо да разговарамо о томе да ставимо на дневни ред нешто што смо по Уставу требали да ријешимо прије 24 године. Да неко напушта сједнице Парламента, да неко руши кворум, да неко блокира рад и Дома народа и Парламентарне скупштине и блокира БиХ, јер онемогућава да БиХ доноси одлуке - каже Ковачевић.

Подјетио је да је јуче на дневном реду седнице било и питање измјене Изборног закона за шта, додаје Ковачевић, Шмит пријети да ће он да наметне неко своје рјешење.

- Могуће је да су овај скандал и сцену направили како би дали Шмиту могућност да он нешто намеће. Изборни закон је жив и он се налази у парламентарној процедури. Измјене Изборног закона су јуче добиле позитивно мишљење на уставно правној комисији Дома народа. Ми смо јуче, два минута послије оног скандала који су направили делегати из бошњачког народа требали да разговарамо о измјенама Изборног закона - каже Ковачевић.

Додаје да ће оног тренутка када се делегати из бошњачког народа врате у институције, када одлуче да раде и када омогуће да се доносе одлуке онда ћемо и да се рјешава питање Изборног закона у БиХ.

- То је једно лицемјерје које је константно у БиХ. Када нешто раде представници Републике Српске, када кажу да неће да дођу на сједницу неке институције, да неће да гласају или када кажемо да ћемо да гласамо онако како ми мислимо и да ћемо да гласамо нпр. негативно онда су пуна уста и Шмиту, Инцку, Јохану Сатлеру и Мајклу Марфију и самој Европској комисији, и свим другим амбасадама о томе како Република Српска нешто блокира - сматра Ковачевић.

А када добијемо, додаје он, најеклантантнији могући начин политичке блокаде, када неко напусти сједницу, сруши кворум и онемогући друге који би жељели да раде и доносе одлуке онда за то добију политичку подршку.

- Докле ћемо да трпимо ову врсту политичког лицемјерја. То је потпуна катастрофа и нешто што не смије да се дешава. Ради се о земљи која је постала кандидат за чланство у ЕУ, о земљи који за два дана треба да добије и ту вијест да ће бити отворени приступни преговори, а ми овдје имамо једног апсолутисту који жели да буде изнад институција, изнад представника грађана и народа који имају легитимитет који су добили на слободним и демократским изборима - рекао је Ковачевић.

Поручио је да су то ствари које су неспојиве и да ми из Републике Српске у томе не желимо да учествујемо.