latinica  ћирилица
19/03/2024 |  16:43 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Запослени у правосуђу Српске организовали "штрајкачке страже" (ВИДЕО)

Административни радници запослени у правосуђу Републике Српске, који су у штрајку од 28. фебруара, данас су организовали тзв. "штрајкачке страже" испред институција у којима су запослени.
Штрајк испред Основног суда - Фото: РТРС
Штрајк испред Основног судаФото: РТРС

Поново су указали на неравноправан положај због којег су обуставили рад. Из ресорног министарства поручују - у буџету нема простора за испуњавање захтјева штрајкача, али ће преговори бити настављени крајем седмице.

Двадесети дан шрајка правосудна администрација изашла је у штрајкачку стражу.

Поново су указали на неравноправан положај у односу на носиоце правосудних функција и плате од којих, кажу, не може да се преживи.

- Ово је 20. дан штрајка и с обзиром да министар у петак није имао слуха за наше захтјеве, ми смо изашли да дамо једночасовни штрајк упозорења - навела је Дајана Матић, руководилац финансијских и рачуноводствених послова, Републичко јавно тужилаштво.

"Штрајкачке страже" организоване су широм Српске.

Техничка секретарка Окружног суда у Источном Сарајеву Бранка Ћерић истакла је да је посао у правосуђу захтјеван, обиман и потплаћен.

- У ту плату је урачунат и топли оброк и регрес, тако да ми у суштини не знамо колики нам је регрес. Кад се све те накнаде издвоје из тог, ми добијемо плату која није ни минималац од 900 марака - навела је Ћерићева.

- Топли оброк, регрес, да се тај проценат који је у плату уграђен, да се издвоји и да се дође до неког задовољавајућег процента који би ове људе задовољио, да могу преживјети - додао је Невен Крамер, представник Синдиката правосуђа, Окружни суд у Источном Сарајеву.

Тај проценат је, према захтјевима Синдиката правосуђа, 11,9 одсто, уз повећање, усклађивање плата са растом просјечне плате, измјену обрачуна минулог стажа са досадашњих 0,3 на 0,5 одсто.

Ресорни министар позива на преговоре, али и додаје - буџет је формиран, без простора за раст плата.

- Оно што је чињеница, да се мора направити једна дистинкција између два закона којим се дефинишу плате запослених у администрацији правосудној и плате носилаца правосудних функција и на тај начин не можемо говорити ни о постојању дискриминације, односно о неком изједначавању плата. Тако да, министарство је и даље става да се у тренутном оквиру буџета не могу изнаћи нова средства, како је то тражено од стране синдиката - истакао је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Састанак одржан прошле седмице није дао резултате. Обје стране, према данашњим изјавама, задржаће исте позиције и на новим преговорима који се очекују крајем седмице.