latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:11 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Све спремно за Самит енергетике у Требињу (ВИДЕО)

Све је спремно за сутрашњи почетак петог Самита енергетике у Требињу.
Самит енергетике Требиње - Фото: Уступљена фотографија
Самит енергетике ТребињеФото: Уступљена фотографија

Ријеч је о водећем пословно-научном скупу у региону, који ће окупити до сада највећи број стручњака и представника енергетских и других компанија из ове области, њих више од осамсто. Најактуелније теме, уосталом као и претходних година, јесу из области енергетске транзиције и производња из обновљивих извора.

Крајњи рок за потпуни прелазак са фосилних на обновљиве изворе енергије истиче 2050.године.

Процес захтијева темељне техничке и административне припреме, а тај период ће захтијевати изградњу нових капацитета.

- То је добра прилика да се људи упознају са нашим потенцијалима, морате да знате да су Аустрија и Швајцарска искористиле око 98 одсто потенцијала, а БиХ и Република Српска око 35 одсто. Наши потенцијали су много већи, и хидро и соларни и вјетро паркови - навео је Лука Петровић, в.д. директора Електропривреда Република Српске.

Намјера Електропривреде Српске јесте да се, кроз нове пројекте хидроенергије, соларних и вјетроелектрана добије више зелене енергије.

- Ових шест, седам пројеката сада актуелизованих, када се реализују за неколико година, велики удио, у оквиру Електропривреде, биће из обновљивих извора - истакао је Александар Бранковић, директор Самита енергетике.

- Зато је наша интенција да добијемо електричну енергију што више из обновљивих извора, мораће се повећати цијена ако не будемо развијали обновљиве изворе, а ако будемо развијали имаћемо најповољнију цијену на Балкану - додао је Петровић.

Самиту ће присуствовати представници око двјеста еминентних компанија из области енергетике. То је, истичу организатори, шанса за договоре и сарадњу.

- Ове године у фокусу је умрежавање електропривредних предузећа, повећање енергетских капацитета обновиљивих извора, трговине, гаса, имамо тему одржавања постојећих термокапацитета до њиховог гашења - навео је Бранковић.

Актуелне теме биће и декарбонизација и законска рјешења за коначно заживљавање пројекта инсталисања соларних панела на приватним објектима, како су то урадиле земље у окружењу.

Осим из земаља региона, присуство Самиту енергетике потврдили су привредници из Кине, Турске, Мађарске и других европских земаља.