latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:37 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Кошарац: Није довољно отварање, БиХ треба датум почетка преговора (ВИДЕО)

Базичан став СНСД-а и структура око ове странке био је да се у пакету рјешава 14 кључних приоритета и то је могло бити урађено раније да су партнери из ФБиХ прихватили ову иницијативу, рекао је говорећи о европском путу БиХ замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac) -
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac)

- Одређена структура из ФБиХ, која има задату агенду од Марфија, покушала је 14 кључних приоритета користити као шведски сто, што је и успорило европски процес - сматра Кошарац.

Са друге стране, додаје Кошарац, цијенимо да је БиХ могла добити статус отвореног преговора са ЕУ и у децембру када су добиле Молдавија и Украјина.

- Европској комисији је било видљиво да се у БиХ у духу споразума и договора два ентитета и представника три конститутивна народа дошло до рјешења, због чега је и предложено да се донесе одлука о отварању преговора са БиХ, додајући да то није довољно, јер БиХ треба тачан датум почетка преговора - сматра Кошарац.

Истакао је да не зна какву ће одлуку донијети Европски савјет.

- Али, оно што је чињеница је да смо имали конструктивну улогу, без обзира што није прихваћена наша иницијатива да 14 кључних приоритета у пакету рјешавамо, ишли смо питање по питање - нагласио је Кошарац.

Кошарац је подсјетио и на, како је рекао, фундаменталне ставове из Републике Српске, а који се односе на доношење закона о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама, о чему ће партнери у власти разговарати у априлу.

- И тада ћемо се погледати у очи. Неће стати политички живот и усаглашавање политичких питања са 21. мартом. Послије 21. марта долази април, када треба да причамо о Уставном суду - истакао је Кошарац.

Он је поновио да је то кључно питање за Републику Српску и због тога што одређене политичке структуре из дијела ФБиХ узурпирају Уставни суд у борби против интереса Републике Српске.

- Доћи ће то на ред, нека не мисле да смо то заборавили, то је актуелно питање у којем ћемо тражити став партнера, без обзира што га већ наговјештавамо, али ће се то питање морати ставити на дневни ред и ријешити га - закључио је Кошарац.