latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:20 ⇒ 20/03/2024 | 11:51 | Аутор: РТРС

Додик: Свесрпски сабор Србије и Српске - израз српских вриједности (ВИДЕО)

Свесрпски Васкршњи сабор Србије и Републике Српске биће српски документ у коме ће правним језиком, прихватљивим, бити речено све оно што Срби у Републици Српској и Србији мисле, изјавио је предсједник Милорад Додик, и додао да ће то бити израз српских вриједности.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Реагујући на изјаву Дениса Бећировића који је током разговора са Кристијаном Шмитом рекао да је најава одржавања сабора  "апсолутно неприхватљива у демократском и цивилизованом свијету", Додик је рекао да он неће бити ни позван.

- Веома сам оптимистичан када је одржавање сабора у питању. Мислим да ће он бити прије свега српски документ, израз српске вриједности. Сви други говоре о свом положају, зашто не би и ми. Зашто је проблем ако се Српска и Србија све више приближавају до уједињења - рекао је Додик.

Истакао је да би документ усвојила Народна скупштина Републике Српске и Србије

- Сабор би окупио политичку елиту Српске и Србије, политичке представнике Црне Горе, КиМ, дијаспоре. Ту би биле укључене академије наука Српске и Србије, па и академије наука Црне Горе које желе да учествују, представници СПЦ и ми бут разговарали о садашњем стању - рекао је Додик.

Ми хоћемо, рекао је Додик, Републику Српску и стабилну Србију.

- Хоћемо да наш народ буде заштићен у Словенији, у Хрватској. Хоћемо да има свој статус у Црној Гори - рекао је Додик.

Упитао је какав је положај Срба у ФБиХ.

- Потпуно је несношљив. О томе ће разговарати - додао је он.

На јучерашњем састанку Додика са предсједником Србије Александаром Вучићем и патријархом српским Порфиријем, договорено је да у Београду и у другим дијеловима Србије 5. и 6. маја буде одржан велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске.