latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Јакимовски: Раде ми исто што и Трампу

Кандидат за предсједника Сјеверне Македоније Стевчо Јакимовски изјавио да је изненађен одлуком америчког Стејт департмента да га стави на листу особа неподобних за улазак у САД.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Стејт департмент је означио Јакимовског, лидера Грађанске опције за Македонију и актуелног градоначелника Карпоша, као неподобног за улазак у ту земљу уз образложење да је у својству градоначелника био умијешан у коруптивна дјела, укључујући коришћење свог службеног положаја за мијешање у урбани развој и процесе јавних набавки за личну корист и за корист својих сарадника.

Јакимовски је одлуку Стејт департмента упоредио са тренутним кривичним гоњењем бившег америчког предсједника Доналда Трампа наводећи да Трамп има 113 кривичних пријава, и да је тамошњи сценарио да га спријече да учествује на изборима, ставе га у затвор или да га убију.

- Исти сценарио се дешава у Мађарској против Виктора Орбана, у Србији против Александра Вучића и против мене. Ово је директна интервенција у унутрашње односе Сјеверне Македоније и тврдим да нам нико не може да каже ко ће да води земљу - рекао је Јакимовски. 

Оцијенио је да је одлука Стејт департмента резултат анкета које су показале да ће он да уђе у други круг предсједничких избора и да су оптужбе за криминал у урбанизму неосноване, да ће против непознате особе поднијети кривичну пријаву јер је стављен на црну листу, као и да га то неће поколебати у изборној трци.