latinica  ћирилица
19/03/2024 |  20:09 | Аутор: РТРС

Додик: Након одлуке о преговорима на дневни ред долази 14 приоритета (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Српске очекује да ће Европски савјет донијети уопштену одлуку о преговорима, начелну која ништа неће значити, али је након тога најавио да ће на дневни ред доћи свих 14 приоритета, а то значи одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Колико видим, донијеће неку одлуку општу, начелну, која ништа неће значити. Након тога ми ћемо опет морати да се боримо за датум и стално је то једна клацкалица - каже Додик.

Истиче да ће послије те одлуке Европског савјета сљедећег дана све бити исто.

- Само што ћемо ми на дневни ред ставити свих 14 приоритета, а то значи одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а. То ће бити прво, а када то завршимо можемо да причамо о датумима, о свим другим законима. Ако не буде тога, онда ће на томе стајати, а не на подвалама, као што се то данас покушава, попут оне да се сада усвоји закон о суду, али да се не одређује мјесто и да се то одреди за годину дана - истакао је Додик.

Каже то је приједлог који сада имамо.

- Ма немојте. Све што је Републици Српској важно то одлази, а ово једног дана чекамо можда неког другог да то заврши. А зашто то може да буде у Сарајеву? Они покушавају сад на један ружан начин да направе неки анимозитет између Источног Сарајева и Бањалуке. Људи у Источном Сарајеву и те како разумију о чему се ради. Ако апелационо одјељење буде у Источном Сарајево, то је исто као да је у Сарајеву - каже Додик.

Сматра да утицај страних амбасада, вршење притисака и чињеница да судије не би морале ни да преноће у Источном Сарајеву, него би долазиле из Сарајева на суђење, говори о томе да би то био њихов суд, а не суд Источног Сарајева.

- А ми хоћемо да то буде босанско-херцеговачки суд. Ако хоћете то ставите га у Бањалуку. Ако кажете да не може Бањалука, шта може? Може ли Градишка, Приједор, Нови Град? Кажите нам шта може, а не само да кажете да не може. О питању сједишта апелационог суда неће одлучивати за годину дана, него одмах или се неће одлучивати - поручио је Додик.

Они, додаје Додик, дописују у надлежностима да би тај суд БиХ, што до сада није радио, могао да пресуђује у имовинским односима између ентитета и нивоа БиХ.

- Па то значи да ће нам узети сву имовину. Нисмо ни ми толике будале да ништа не знамо. Наравно да та одредба не може. И то нигдје не пише у неком закону или стандарду из Европе или свијета. То је једна потпуна политичка отимачина - рекао је Додик.

Можете да одлучујете, каже Додик, само и искључиво по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ.

- Ова тројка која је била у Лакташима, они су формулисали ту причу и дефинисали да је нормално да се одлучује по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ. Сада се, наравно, од тога ограђују, али то је одлична формулација коју су они предложили нама у Лакташима и на томе ћемо истрајати.Само закони које донесе Парламентарна скупштина БиХ, могу да буде предмет суда БиХ и ништа више - поручио је Додик.