latinica  ћирилица
19/03/2024 |  20:40 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Добој: Промоција збирке поезије Михајла Орловића "Жал за лијепим глупостима"

"Жал за лијепим глупостима" назив је нове збирке поезије Михајла Орловића коју је у Народној библиотеци представио Добојлијама.
Добој - промовисана збирка поезије "Жал за лијепим глупостима", аутора Михајла Орловића - Фото: СРНА
Добој - промовисана збирка поезије "Жал за лијепим глупостима", аутора Михајла ОрловићаФото: СРНА

Мислио је да људи данас не читају, нарочито не поезију, али га је нова збирка "Жал за лијепим глупостима" увјерила у супротно.

Орловић каже како је штампао тиражу од 500 примјерака, а сада му је остало тек 20 књига. У корице је уткао жал за прошлим временима, општеприхваћена тема у којој се, објашњава, сви проналазе.

- Као што рече Борхес једном, сада да поновим свој живот, мање бих имао измишљених проблема и више бих јео сладоледа. И ја бих чини ми се баш тако, то је та жал за глупостима, оним лијепим глупостима које су ето некако пролазиле кроз мој живот и што сам схватио на крају што их нисам мало дуже живио, више разрадио, уживао. Mислио сам да су то неке пролазне ствари па сам бјeжао од њих и сада, ето, настала је једна туга, један жал, а тај се жал претворио у ову књигу - каже Орловић.

Поезију описује као прву и посљедњу љубав, а прозу пише када је више сконцентрисан. Иако умјетност има мноштво дефиниција, формулисао је своју, па каже да је и сама мисао умјетност.

- Од својих малих унука од годину дана, научио сам много више него што сам цијелога живота учио, а то је да је живот да радиш, радиш и онда то срушиш и опет то правиш, али без икакве трауме, без љутње, чак са већим жаром. Тако и стварање поезије, романа, управо тако радим, пишем, пишем па бацим па опет напишем. Уствари ја увијек кажем пишем само једну књигу, још је нисам написао и ко зна хоћу ли је икада написати - додао је Орловић.

Умјетници из Српске и региона који публици желе да представе своје стваралаштво, увијек су радо виђени гости у добојској Народној библиотеци. План је да се и у наредном периоду осим промоције писане ријечи организују изложбе посвећене књижевним великанима, а с почетком љета, баш као и претходних година, организоваће се монодраме и књижевне вечери на отвореном.

- Трудимо се да читаоцима и публици наравно понудимо и нешто осим књиге, нешто осим бестселера и да их упутимо на прави пут - истакла је Лидија Жарић, директор Народне библиотеке Добој.

Након Добоја сљедећа станица за промоцију Орловићеве збирке су Хашани, а потом ће "Жал за лијепим глупостима" представити у Приједору. Истовремено пише и романе у којим се бави несвакидашњим занимљивим темама.