latinica  ћирилица
19/03/2024 |  22:50 ⇒ 20/03/2024 | 07:29 | Аутор: banjaluka.net

Радојичић о повратку у политику: Пред нама је развојни пут нечег новог

Игор Радојичић, бивши градоначелник Бањалуке, у првом интервју након три године медијске тишине, поручио је да се вјероватно враћа у политику иако му, како каже, не недостаје.
Игор Радојичић (Фото: banjaluka.net) -
Игор Радојичић (Фото: banjaluka.net)

- Идем даље својим путем. Ја даље могу ићи само као независан или самосталан са другим људима који су исто независни и самостално и ван оквира било којих политичких партија. Пуно људи је на збору прије два дана у Верићима питало може ли се ово промијенити. Можемо стајати са стране и гледати, или се забављати, или бити забринути, како ко, а можемо можда покушати мијењати неке ствари - рекао је Радојичић за Независне новине.

Једна од тема интервјуа била је и да ли политика разумије бизнис.

- Политика поставља оквир. Морате имате визију, политику, стратегију. Бизнис је директно или индиректно везан за политику, било тако што склапа послове са јавним сектором или што се мора уклапати у неки оквир. Овдје не видим стратегију, не видим визију и ово је најслабија СНСД-ова влада и не примијети се енергија. Ако само погледамо ИТ, довољно је погледати са друге стране Дрине и видјети каква је драматична промјена урађена и не треба бити пуно мудар, већ само користити непосредна искуства и добре праксе - каже Радојичић.

Радојичић је рекао да се информише углавном на интернету, а откако се престао бавити политиком, престао је да прати информативне емисије, телевизијске дневнике и слично.

- Био сам у недјељу у Верићима на Покладама. Десетине људи су пришле и питале шта се ово дешава, на шта ово личи и куда ово води, мислећи на бањалучку политичку сцену, али и не само бањалучку. Ту су догађања прешла границу забаве, доброг укуса и почела су да вријеђају здрав разум. Људи питају може ли се ишта десити или ће се ово наставити овако. Мислим да из фазе забаве људи улазе у фазу забринутости. У неком периоду може бити интересантно надметање, надгорњавање, риалити шоу итд., али сви ти нивои власти од локалног па навише имају примарни задатак да воде политике, постављају стратешке правце, а не да производе шоу за народ. Мислим да су људи већ забринути каква је будућност ако се овако настави - наводи он.

Осврнуо се и на приближавање избора.

- На постојећој сцени не видим алтернативу. Власт је генерално доста уморна, а друго, ко је опозиција? ПДП влада највећим градом у Републици Српској, распоређује стотине милиона јавних средстава. Они су власт, нису опозиција, јер управљају највећим градом, који је важнији од већине министарстава. Питање је, дакле, ко је уопште опозиција, да не говорим о неким другим односима. Бојим се да већина људи не види алтернативу - рекао је Радојичић.

Коментарисао је и анкете у којима се он помиње.

- Политика ми не недостаје, али се вјероватно враћам. Идем даље својим путем. Ви сте Независне новине и није случајно да баш вама дајем овај интервју. И ја даље могу ићи само као независан или самосталан, са другим људима који су исто независни, слободно мислећи и самостално и ван оквира било којих политичких партија. Пуно људи ме је на збору прије два дана у Верићима питало може ли се ово промијенити. Можемо стајати са стране, гледати, или се забављати, или бити забринути, како ко, а можемо покушати мијењати ствари - истакао је Радојичић.

Радојичић је одговорио и на питање да ли су Српској има људи “који знају, који су независни и који хоће“.

- Нажалост, све мање. Нама су исцуриле одавде хиљаде и десетине хиљада људи, отишли су вани и напросто се смањила било каква критична маса за многе ствари и за универзитете, квалитете у економији и бизнису. Мало је неангажованих и мало је оних који хоће да се ангажују, између осталог, зато што је оваква политичка сцена. Али, и даље мислим да се нешто може направити - наводи он.

На питање да ли ће изаћи на изборе, рекао је да је систематичан.

- Увијек радим плански и ништа не радим ад хок. Свака прича има своје нарастање, морате прво учествовати у школским лигама, малим олимпијским играма, општинским лигама итд., сваки озбиљан спортиста и свака озбиљна фирма има своје фазе у којима се показује и доказује. Пред нама је развојни пут нечега новог - навео је Радојичић.

Иако није политички активан, помиње се у истраживањима.

- Ово је мој први интервју послије више од три године. Нисам давао изјаве, интервјуе, јавна обраћања од децембра 2020. године и заиста је специфично да ме грађани још помињу. Очито је то резултат неког минулог рада и перцепције, можда сам некад нешто и добро радио и оставио иза себе. Хвала људима који имају позитивно памћење и позитивно мишљење, а то сам видио и прије два дана када сам отишао у Вериће.

Има сопствени поглед на политичку ситуацију у Бањалуци.

- Дубока поларизација, превише политике и представа за јавност. Не функционише градска власт и мени није забавно све ово што се дешава. Говоримо о томе да је то градска власт која треба да обликује град, стратешки води град и није питање да данас или сутра направите смицалицу, већ је питање шта ће се дешавати у наредних десет година. Ми смо, у мом градоначелничком мандату, покушали стратешки планирати, а десио се само један мандат, грађани су изабрали другачије. Већина неких стратешких промишљања и пројеката је прекинута и имам осјећај да се пажња посвећује дневним стварима.

Одговорио је и на дилему – да ли ће грађани моћи гласати за њега.

- Пуно је непознаница пред предстојеће локалне изборе. Има најава да ће Република Српска сама спровести своје изборе, затим најава покушаја наметања измјена Изборног закона БиХ. Дакле, немамо ни минималан јасан оквир за очекиване изборе. Немате нормална и очекивана правила, немате стабилан амбијент у којем нешто можете да планирате. А свака нова политичка прича мора бити озбиљна, стратешка, треба гледати и на 2026. годину и опште изборе, а не само на локал 2024. године -  рекао је Игор Радојичић.