latinica  ћирилица
21/03/2024 |  07:21 ⇒ 07:26 | Аутор: РТС

Нетанјаху: Треба нам времена за офанзиву на Рафу; Блинкен покушава да договори прекид ватре

Рат Израела и Хамаса - 167. дан.
Појас Газе (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Појас Газе (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху не одустаје од копнене офанзиве на Рафу, али каже да ће "бити потребно неко вријеме" да се војска припреми. Хамас пак тврди да је званични Тел Авив одбио њихов приједлог о примирју.

Ситуацију ће покушати да ријеше Сједињене Државе, чији је државни секретар Ентони Блинкен у посјети Блиском истоку.

Блинкен ће, како истиче, настојати да договори прекид ватре, пуштање талаца и допремање хуманитарне помоћи у Газу.

Војска Израела је током претходног дана наставила операције широм Појаса Газе и извршила ваздушне ударе на град Џенин на сјеверу Западне обале.

Министарство здравља у Гази је саопштило да је више Палестинаца погинуло и рањено у јучерашњем бомбардовању Рафе, док локални медији тврде да је неколико градских насеља потпуно уништено.

Док трају борбе, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поновио је да неће одустати од покретања копнене офанзиве на Рафу, али да ће "бити потребно неко вријеме" да се војска припреми за акцију.

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан каже да је израелска делегација негативно одговорила на њихов најновији приједлог о привременом примирју у Гази.

Ситуацију ће покушати да ријеши Ентони Блинкен.

Амерички државни секретар у шестој је посјети Блиском истоку, гдје ће посредовати у покушају постизања споразума о прекиду ватре између Хамаса и Израела, пуштању израелских талаца из заточеништва у Појасу Газе и слању хуманитарне помоћи у палестинску енклаву.