latinica  ћирилица
21/03/2024 |  08:46 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Берић: Коцкање као феномен зависности (ВИДЕО)

У Бањалуци је прије неколико дана почело потписивање петиције за измјену Закона о играма на срећу, како би се забранио рад кладионицама и коцкарницама у кругу 500 метара од образовних установа. Да ли законска регулатива која ће кладионицу физички удаљити од школе може младе да заштити од коцкања?
Јадранка Берић - Фото: РТРС
Јадранка БерићФото: РТРС

- Ситуација у друштву и економске прилике, економски фактори, колико је друштво богато, односно сиромашно, колика је потреба за новцем. Све су то разлози зашто се појединац одлучује коцкати - навела је социолог Јадранка Берић.

Она је истакла да је у Српској постоји мишљење да је друштво јако сиромашно те да тако почињу проблеми које појединац покушава ријешити коцкањем.

- Људи нису свјесни опасности које долазе из коцкарница. Опасност од зависности је велики. Граница између зависности и забаве је веома мала, "замагљена" - упозорила је Берићева, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Подсјећамо, потписивање петиције за забрану рада коцкарница и кладионица у близини школа почело прије два дана у Бањалуци. Сви заинтересовани петицију ће моћи потписати на Тргу Крајине све до 25. марта од 10.00 до 20.00 часова.

Намјера је да се коцкарнице одмакну од школа како би се заштитила дјеца од овог вида социјалне патологије, који је све чешће дјеци на дохват руке.