latinica  ћирилица
21/03/2024 |  11:02 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

У Градишци представљен документарни филм "Гаравице"

У организацији Народне библиотеке у Градишци је представљен документарни филм "Гаравице" Драгана Радовића који говори о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.
Документарни филм "Гаравице" - Фото: РТРС
Документарни филм "Гаравице"Фото: РТРС

Филм објашњава и посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу и околини.

Филм је базиран на више од три хиљаде докумената: судских пресуда, саслушања, записника, извјештаја и прогласа као и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори 15.

- Ни један документарни филм, ни једана књига ни један пројекат сам по себи није довољан с обзиром да се ради о десетинама па и у коначници о стотинама хиљада жртава ми не мпжемо стати јер свака жртва има своју причу и о свакој жртви може да се направи филм - рекао је аутор филма "Гаравице" Драган Радовић.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи. Власти бивше Југославије прикривале су масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

- Ја имам праксу да сваки дан идем на Гаравице и кадим гробнице гдје су сахрањени наши мученици и наши људи који су побијени у Бихаћу и како сте чули у филму и у околним мјестима гдје су Срби били већина - каже парох бихаћки Славиша Милиновић.

Током промоције представљен је и историјски роман, који говори о страдању Срба, "Корана ко рана," аутора Драгана Гргића који је 1961. године забрањен.