latinica  ћирилица
21/03/2024 |  11:44 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Породична медицина - стуб развоја здравственог система (ФОТО/ВИДЕО)

Квалитетна секундарна и терцијална здравствена заштита није могућа без квалитетне породичне медицине - поручено је на отварању дводневне Конференције декана медицинских факуклтета читаве регије, од Словеније до Македоније.
Усвојена "Бањалучка декларација" (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Усвојена "Бањалучка декларација" (Фото: twitter.com/mnrvoid_rs)

С обзиром на значај ове гране медицине, подршку су пружиле и Свјетска здравствена организација и УНИЦЕФ. Биће потписана и "Бањалучка декларација" којом ће бити формализована и интензивирана сарадња свих факултета.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је Конференција организована с циљем да се скрене пажња и укаже на изазове у овој области породичне медицине.

Навео је да не постоји квалитетна секундарна или терцијарна здравствена заштита без квалитетне породичне медицине.

Декан Медицинског факултета у Љубљани Игор Шваб рекао је да у Словенији има око 1.000 тимова љекара породичне медицине, те да постоји потреба и за додатним љекарима, али и интерес за ову област.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир истакао је да је породична медицина темељ здравственог система сваке државе и стуб развоја здравства, јер без квалитетног темеља нема добре секундарне, ни терцијарне здравствене заштите.

- Република Српска и наши медицински факултети су на вријеме препознали тај значај и предузели кораке на развоју катедре и предмета за ову област, тако да смо постали лидери у овој области у региону - рекао је Будимир.