latinica  ћирилица
21/03/2024 |  13:25 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Умрежити домаће привреднике са компанијама из Аустрије

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и руководство Аустријско-српског пословног форума договорили су се на данашњем састанку у Београду да појачају активности на умрежавању привредника из Српске и Србије са компанијама из Аустрије и да им помогну да изађу на аустријско тржиште.
Аустријско-српски привредни форум у Београду - Фото: СРНА
Аустријско-српски привредни форум у БеоградуФото: СРНА

На састанку је указано да Аустријско-српски пословни форум новим предузећима и новим члановима нуди подршку у стварању контаката и пословних могућности, као и у умрежавању, чему може да допринесе и Представништво Републике Српске у Србији повезивањем аустријских пословних људи са привредницима из Српске и Србије.

Цицовић је најавио да ће се Представништво након данашњег састанка у пуном капацитету ставити у функцију промоције Аустријско-српског привредног форума у Србији.

- Радићемо интензивно и на организовању манифестација и сусрета како привредника међусобно, тако и привредника из Аустрије и Српске са институцијама у Србији и Аустрији. Ми ћемо бити једна од тачака која ће доприносити умрежавању привредника Српске и Србије са Аустријом, што ће бити значајан допринос подстицању економске активности и у Српској и у Србији - рекао је Цицовић.

Замјеник предсједника Аустријско-српског привредног форума Младен Филиповић, који је и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, оцијенио је да ће данашњи разговори значајно допринијети будућим пројектима.

- То је стварање платформе и представљање интереса не само привредника у Аустрији, већ и наших извозно оријентисаних предузећа из Србије и Републике Српске. С друге стране, то ће бити и подршка инвеститорима, јер је Аустрија један од највећих инвеститора на простору бивше Југославије, а посебно у Србији, БиХ и Републици Српској - рекао је Филиповић.

Он је додао да је Форум добио подршку Представништва Републике Српске у Србији да убудуће заједнички организују пословне састанке и умрежавају предузећа.

Филиповић је истакао да Форум може да одигра велику улогу у лобирању, јер на подручју града Беча постоји више од 3.000 предузећа која воде људи српског поријекла, што може да допринесе развоју сарадње између привредника.

- Те бројке говоре да је наш народ у Аустрији препознатљив када је ријеч о привреди. Међутим, ми у будућности треба да радимо на томе да се што више наших младих људи, осим у привреди, култури и очувању традиције, активира у политици - рекао је Филиповић.

Делегација Аустријско-српског привредног форума састаће се данас у Београду и са представницима Привредне коморе Србије.