latinica  ћирилица
21/03/2024 |  14:25 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Савез ратних војних инвалида: Непромијењен став - испоштовати да се основица веже за нето просјечну плату (ВИДЕО)

Уставни суд Републике Српске одлучио је да одредба Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Српске, којом Влада на почетку сваке године утврђује основицу мјесечних примања, није у сагласности са Уставом.
Савез ратних војних инвалида - састанак - Фото: РТРС
Савез ратних војних инвалида - састанакФото: РТРС

Чланови предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске на данашњој сједници, између осталог, разматрали су ову одлуку и њихово дјеловање у наредном периоду.

Ресори министар Данијел Егић рекао је да ће до даљњег одлуке, које је донијела Влада остати непромјењене.

Уставни суд својом одлуком утврдио је да члан 16. став 4 закона о правима бораца, војних инвалида и њихових породица није у складу са Уставом.

- Када је та одлука донесена да се тај став 4 мора мијењати или брисати, зависи од тог како ће се доћи до приједлога у коначном доношењу - рекао је Егић.

Уставни суд Републике Српске оцијенио је да је законодавац спорном одредбом у закон увео два општа критеријума за утврђивање основице, а који су сувише широко постављени и недовољно одређени да би се на Владу могло пренијети овлашћење да подзаконским актом утврђује основицу.

- Наш став је непромијењен. Тражимо да буде испоштовано да се основица веже за нето просјечну плату из прошле године. То тражимо годинама и надамо се да ће бити испоштовано - рекао је Миленко Капуран, предсједник Удружења ратних војних инвалида општина Соколац.

Дужност и обавеза Уставног суда Републике Српске била је, каже министар, да наведе који то прописи нису били у складу са Уставом.

- У тој одлуци није експлицитно наведено да прописи нису неуставни, ови прописи односно основица за обрачунавање инвалидинина, борачког додатка и свих осталих примања борачке популације, који су обухваћени овим законом остаје непромјењена до даљњег - каже Егић.

Савез ратних војних инвалида ускоро ће покренути и иницијативу за бољу здравствену заштиту ове популације, бесплатно бањско лијечење на годишњем нивоу, ослобађање плаћања лијекова из "Б" категорије, као и да се у мањим срединама означе паркинг мјеста за лица са инвалидитетом.