latinica  ћирилица
21/03/2024 |  16:06 | Аутор: Б92

Звезди и Партизану неизвјесно мјесто у Евролиги

Шест евролигашких екипа не посједује гаранцију да ће наредне сезоне бити дио европске елите, а међу њима су Црвена звезда и Партизан.
Кошаркаши Партизана и Црвене Звезде (фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC - илустрација) -
Кошаркаши Партизана и Црвене Звезде (фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC - илустрација)

Према истраживању Баскет њуза, најближи томе је Монако. Кнежевима обнову за наредну сезону доноси пласман у четвртфинале, а  тренутно су на двије побједе разлике на мјесту које директно води међу најбољих осам екипа.

Два представника АБА лиге, једина која нема тим са потписаним уговором с Евролигом, се већ дуже вријеме боре да добију вишегодишњу лиценцу и налазе се међу преосталих пет чија је судбина далеко неизвјеснија.

Звезда или Партизан би имали предност у добијању исте испред неког другог тржишта које већ има лиценцу.

Како је наведено, у прилог Партизана иде 16.124 продатих сезонских карата што доноси 6 милиона евра профита, највећу гледаност у лиги и буџет око, како наводе, 20 милиона евра.

Звездини аргументи су 11.666 продатих сезонских карата што доноси око 5,6 милиона евра прихода и другу највећу просјечну гледаност, као и нова арена од 15.000 мјеста.

Наводно су оба тима у претходном периоду напредовала у до тада за челнике Евролиге спорној зони – финансијама.

Осим Звезде и Партизана, три преостала клуба су Виртус, Алба и Валенсија. Преосталих 13 су сигурни, што оставља простор за још пет клубова уколико не буде проширења.

Повратак ЦСКА и других руских тимова, односно долазак тимова из Дубаија, Париза и Лондона ће у наредним годинама додатно сузити простор за један, а камоли два српска тима у Евролиги.

Звезда је остала без математичке шансе да се пласира барем у плеј-ин, док црно-бијели држе 10. мјесто на четири рунде до краја.

У АБА лиги је ситуација обрнута, гдје је Звезда лидер. Тренутна регулатива Евролиге је таква да се предност у погледу специјалне позивнице даје шампиону регионалног такмичења.

Пред нама љубитељима кошарке је још једно љето пуно неизвјесности у погледу играња два најтрофејнија српска клуба у Евролиги наредне сезоне.