latinica  ћирилица
21/03/2024 |  16:36 | Аутор: СРНА

Орбан види шансу за доминацију хришћанских снага

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да постоји добра шанса да снаге са хришћанском основом постану доминантне у ЕУ.
Виктор Орбан (фото: архива/EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (фото: архива/EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

- Прошло је много времена од када сам видио тако добру шансу да снаге са национално конзервативном, суверенистичком и хришћанском основом постану доминантне у ЕУ - рекао је Орбан на церемонији додјеле награде у Бриселу.

Он је додао да ће у дебати са либералима побиједити "нације, а не Сорошева империја или бриселске бирократе", пренијела је агенција МТИ.

- Идеологија отвореног друштва неће завладати у централној Европи. Бацићемо их тамо гдје им је мјесто, на ђубриште историје, као што смо протјерали комунисте - инсистирао је Орбан.

На свечаности је пољском посланику у Европском парламенту Ричарду Антонију Легутку додијељена награда "Хуњади Јанош" Фондације за грађанску Мађарску.

Осврћући се на пољског добитника награде, Орбан је рекао да је Легутко "проучавао операције ЕУ и открио кључне знаке тежње ка политичком ауторитаризму".

- Утврдио је да прогресивни либерали имају супротстављени став према било коме другом са другачијим начином размишљања. Постали су попут комуниста и представљају стварну опасност за слободу - рекао је мађарски премијер.