latinica  ћирилица
21/03/2024 |  18:35 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Српска неће жртвовати свој идентитет и традицију (ВИДЕО)

Република Српска поздравиће сваку позитивну одлуку из Брисела која се односи на европски пут БиХ. Чињеница да је ентузијазам спласнуо због двоструких аршина Запада. За предсједника Милорада Додика важно је да Република Српска на путу ка Европи не жртвује свој идентитет и традицију. Из Српске и данас порука, брз датум почетка преговора, брз је излаз из кризе. Свако одуговлачење је замка, мрежа коју плету нелегитимни међународни представници.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Нема промјене у ставовима предсједника Српске. Може европски пут БиХ, али је ентузијазма мање.

Криве су за то дијелом и контрадикторне поруке Европе. У сваком случају, ако европски пут омогућава очување наше културе, независности и традиције, вриједи га слиједити, изричит је Додик.

Ипак, упозорава, Евопска унија показује недосљедности, посебно када је ријеч о владавини права и интервенцијама које подржавају стране силе, што доводи до перцепције Републике Српске као реметилачког фактора.

- Европа се такође и бори са унутрашњим проблемима што оставља континент под утицајем Сједињених Америчких Држава. Предсједништво Џоа Бајдена, суочено с властитим изазовима, рефлектује ову ситуацију гдје Европа индиректно остаје под водством лидера који можда нису дорасли задатку. Одлучни смо да не изгубимо Републику Српску и да се, ако буде потребно, одупремо наметнутим условима на "европском путу". Ако европски пут омогућава очување наше културе, независности и традиције, вриједи га слиједити - јасан је Додик.

Ако БиХ ускоро добије датум, то значи да у БиХ више нема мјеста страним судијама у Уставном суду БиХ, а ни ОХР-у.

Преговори без датума су замка, упозорава предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић. И то каже опасна, јер оставља вакум странцима да се мијешају у унутрашња питања.

- Уколико им оставимо тај вакум, а познато ми је да многе земље лобирају за тај вакум, почеле би разне међонародне резолуције које ће осуђивати Додика на овај или онај начин, онда ће се наставити политичка криза. Брзи датум је брзи излазак из кризе и потпуно раскрштавање са страним утицајем у БиХ, преузимањем домаћих снага - рекао је Стевандић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић увјерава да би у Бриселу на Европском савјету гласао за отварање преговора о чланству БиХ у Европској унији. Милановић је скептичан, каже да ће преговори, нажалост, Срба, Хрвата и Бошњака у БиХ, трајати предуго.

- Ти преговори о приступању БиХ Европској унији трајаће дуго, 500 година и дуже него што су били под Турцима - увјерен је Милановић.

Он истиче и да би хрватски премијер у Бриселу, требало да тражи враћање отетог права Хрватима у БиХ - да бирају свог члана Предсједништва.

То би требало да ријеше измјене Изборног закона, као једном од закона који су Босни и Херцеговини потребни на европском путу.

А потребан је и онај који је кључан за Републику Српску - закон о Уставном суду БиХ и одласку страних судија.

Април се ближи, да ли ће "тројка" предност дати домаћем дијалогу или и даље страном мијешању?