latinica  ћирилица
21/03/2024 |  18:46 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Мишљење Венецијенске комисије постало алиби за даље неуставно дјеловање Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Данашњу Пленарну сједница крњег Уставног суда БиХ, правна струка тумачи као покушај опстанка и одбране легитимитета досадашњег политизованог начина одлучивања. Инсистирање на необавезујућим препорукама Венецијанске комисије сматрају индиректним признањем да су све одлуке које су доносили у тренутном саставу, без судија из Републике Српске, незаконите и неуставне.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Али и у Републици Српској има оних који ишчекују одлуке крњег Уставног суда, попут ПДП-а, који своју апелацију није повукао упркос честом позивању на Закон о непровођењу одлука Уставног суда БиХ донесен у НСРС.

Након што је Венецијанска комисија препоручила да се правилима Уставног суда пропише да се одлуке доносе већином гласова присутних судија, предсједница Суда Валерија Галић усудила се да злоупотреби ауторитет тог савјетодавног тијела Савјета Европе и настави мајоризацију над Републиком Српском, чије судије, мада је то Уставом прописано, тамо не сједе.

Професор уставног права Горан Марковић упозорава да су доношењем одлука у присуству само троје домаћих судија, обесмишљене уставне норме на којима је заснован Суд и сврсисходност његовог постојања, а мишљење Венецијенске комисије постало је алиби за даље неуставно дјеловање.

- Мишљење Венецијенске комисије иде на руку онима који се противе одласку страних судија и који мисле да се проблем недостатка домаћих судија може ријешити на начин да се у недоглед продужава мандат садашњим судијама и да се снижава кворум за одлучивање - тврди Марковић, који је и декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Медвјеђа услуга Венецијанске комисије и крњем Уставном суду, али и Босни и Херцеговини јер не рјешава, већ само продубљује проблеме.

- Крњи Уставни суд БиХ очигледно, по сваку цијену жели да опстане као политички инструмент у рукама политичког Сарајева у циљу доказивања да није могућа БиХ по Дејтонском мировном споразуму и рушења споразума на штету мира и политичке стабилности - каже правник огњен Тадић.

Јасно је зашто је пробосанским снагама дејтонска БиХ антидржава. Но, зашто је ПДП, не повукавши своју апелацију, крњем Уставном суду дао алиби за наставак неуставног рада? А гласно су замјерали у случају грешком упућене, а потом повучене апелације у име предсједника Српске. 

Игор Црнадак, посланик ПДП у НСРС је упитао зашто се не поштује Народна скупштина?

- Зашто је поднесена апелација ако имамо закон да се одлуке суда неће проводити - каже Црнадак.

Срђан Мазалица, замјеник предсједника Клуба СНСД у НСРС истиче да ПДП рачуна да ће Уставни суд донијети одлуку у корист те странке.

- Све што раде, не раде у своју корист, него на штету Републике Српске - каже Мазалица.

Употребом у дневно политичке сврхе, Уставни суд БиХ одавно је извитоперио сврху и природу највише правосудне институције, упозоравају правници.

-  Ако не видимо гдје су до сада прављене грешке, стално ће се доносити одлуке које се неће извршавати, а ту од правне сигурности неће бити ништа - наглашава правник Горан Марковић.

Дубока криза система може се рјешити једино компромисом, Законом о Уставном суду по мјери правде, права и свих народа, грађана и ентитета. Аки како, када политичко Сарајево противећи се промјенама, злоупотребљавајући институт Уставног суда, на штету других, али и властиту, брани потребу за доминацијом.