latinica  ћирилица
21/03/2024 |  19:01 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Одлука о тарифaма ступила на снагу; Како ће се обрачунавати потрошња струје у Српској? (ВИДЕО)

У фокусу другог дана дискусија на Самиту енергетике који се одржава у Требињу, били су транзиција и флексибилност тржишта енергетике земаља западног Балкана, повећање производње струје из обновљивих извора, слободно трговање и избор снабдјевача за крајње купце. Цијена струје у Српској најнижа је у региону и нема најава поскупљења. Обрачун потрошње остаје по тарифним моделима, јер је Регулаторна комисја за енергетику Српске отклонила неусклађености на које је указао Уставни суд.
Бројило - Фото: РТРС
БројилоФото: РТРС

Суштинских измјена у обрачуну потрошње електричне енергије за домаћинства у Српској нема. Потрошачи неће примијетити никакве промјене на наредном рачуну за струју.

Остају на снази тарифне групе и цијене дефинисане за одређени ниво потрошње. Новом одлуком отклоњене су замјерке о дискриминацији потрошача, због које је Уставни суд и оспорио тарфини модел. Једина измјена је што ће од сада тарифне групе бити означене као бијела, плава и црвена.

За домаћинства са једнотарифним и двотарифним бројилима важи виши и нижи сезонски став, с тим што двотарифни имају и већи и мањи дневни став.

Обрачун мјесечне потрошње енергије за јавно снабдијевање за сваког купца из категорије "домаћинства", којем се струја обрачунава на основу једнотарифног или двотарифног бројила, врши се тако да се првих 500 киловат-часова обрачунава по цијени за бијелу групу, сљедећих 1.000 киловат-часова по цијени за плаву групу, а преостала утрошена електрична енергија по цијени за црвену групу.

Утрошена електрична енергија у вишој и мањој дневној тарифи за домаћинства са двотарифним бројилом за бијелу, плаву и црвену групу утврђује се пропорционално учешћу више и мање дневне тарифе у укупној потрошњи.

Секретар Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске Александар Јегдић рекао је да се цијене струје за домаћинства неће промијенити, након што је Комисија измијенила Одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом како би спровела одлуку Уставног суда Српске.

Суштина тарифног модела је заштита купаца са најмањом потрошњом, и то није ни било спорно за Уставни суд, већ се радило више о техничком недостатку посебног означавања и именовања група, каже Лука Петровић, дирекотр ЕРС-а.

- Обрачун струје остаје непормијењен. Групе ће бити као руска застава, што се може лако запамти. и да нагласим да нема ни за кога повећања цијена у Српској - каже Петровић.

Опредјељење Владе је да се очувају најниже цијене струје, посебно за најугроженије грађане са најмањом потрошњом.