latinica  ћирилица
21/03/2024 |  19:09 | Аутор: СРНА

ГС УН усвојила прву глобалну резолуција о вјештачкој интелигенции

Генерална скупштина УН једногласно је усвојила прву глобалну резолуцију о вјештачкој интелигенцији да би подстакла заштиту личних података, људских права и праћење потенцијалних ризика од ове технологије, саопштили су амерички званичници.
Вјештачка интелигенција (Фото илустрација: EPA-EFE/Robert Ghement) -
Вјештачка интелигенција (Фото илустрација: EPA-EFE/Robert Ghement)

Необавезујућом резолуцијом, коју су предложиле САД, а подржале је Кина и још 121 држава, указује се на потребу јачања политике приватности, рекли су званичници новинарима.

Ова резолуција је посљедња у низу иницијатива влада широм свијета да обликују развој вјештачке интелигенције поводом страха да би она могла бити искориштена за, између осталог, нарушавање демократских процеса, преваре или поступке који би довели до драматичног губитка радних мјеста.

- Неправилан или злонамјеран дизајн, развој, примјена и употреба система вјештачке интелигенције представља ризике који би могли да угрозе заштиту, унапређење и уживање људских права и основних слобода - наводи се у документу.

САД, Велика Британија и више десетина других земаља представиле су у новембру први детаљни међународни споразум о томе како заштитити вјештачку интелигенцију од злоупотреба, подстичући компаније да креирају системе вјештачке интелигенције који су "безбједни по свом дизајну".