latinica  ћирилица
21/03/2024 |  19:12 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Осам лица са Дауновим синдромом добили уговоре о раду у ОЦ Јахорина (ВИДЕО)

Осам лица са Дауновим синдромом добили су уговоре о раду у Олимпијском центру Јахорина. Приликом обиљежавања Свјетског дана лица са Дауновим синдромом, представљен је програм социјалне рехабилитације, осамостаљивања и радног оспособљавања ових лица.
Лица са Дауновим синдромом - Фото: РТРС
Лица са Дауновим синдромомФото: РТРС

Осморо лица са Дауновим синдромом оспособљено је за рад на пословима конобара и кухара.

Захваљујући програму који је покренут 2016. године, под покровитељством предсједника Српске, самостално ће живјети и радити на Јахорини.

- Особе са Дауновим синдромом због тог фено типа изгледају различито од нас али од данас постављамо тезу да се гледа само сличност, а не различитост и да се од сада говори шта то могу, а шта не могу - казао је Зоран Јелић, директор Даун синдром центра из Бањалуке.

Ирена Јолџић, директор Центра за социјални рад Бањалука истакла је да се интензивно већ шест година ради на томе лица са Дауновим синдромом буду прихавећена.

У Олимпијском центру планирају да изграде објекат који ће припадати лицима са Дауновим синдромом.

- Већ они сад осјећају Јахорину као своју кућу. Желимо овдје да заједнички уз подршку власти изградимо један објекат гдје ће они моћи да бораве у свом простору, а не као до сада - рекао је Дејан Љевнаић, директор ОЦ Јахорина.

И ако су законске регулативе најчешћа препрека у запошљавању ових лица, подршка Владе никада није изостала.

- Ово је вид и начин како да запослимо ова лица, а по свему томе Министарство рада и борачко-инвалидске заштите је ту да помогне - нагласио је Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара истакао је да је данас донио одлуку да ће једна особа са Дауновим синдромом од понедјељка бити ангажована у кабинету министра већ.

Даун центру из Бањалуке уручени су кључеви комбија који је прилагођен за превоз лица са потешкоћама у развоју.