latinica  ћирилица
21/03/2024 |  21:28 ⇒ 21:36 | Аутор: sputniknews.com

Херш: САД поставиле ултиматум Зеленском и нису дозволиле преговоре о миру са Русијом

Преговори о рјешавању руско-украјинског сукоба могли су да почну још прије неколико мјесеци, али су америчке власти запријетиле украјинском лидеру Владимиру Зеленском да ће престати са финансирањем потреба које се не односе на рат, објавио је на свом сајту амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
Москва (фото: архива/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Москва (фото: архива/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Новинар у чланку у "Сабстаку" пише, позивајући се на америчке званичнике, упознате са ситуацијом, да Влада Сједињених Америчких Држава наставља да одбацује могућност значајног прогреса на мировним преговорима зараћених страна, истовремено, признајући да Кијеву остаје мало шансе за побједу у овом сукобу.

- Били смо на прагу почетка разумних преговора прије неколико мјесеци, прије реизбора руског предсједника Владимира Путина и војне деградације украјинског лидера Владимира Зеленског. Међутим, америчке власти поставиле су Зеленском ултиматум: "Никакви преговори нити рјешавање ситуације, у супротном нећемо подржати вашу Владу са 45 милијарди долара за потребе које нису повезане са ратом, које Украјина годишње добија" -  рекао је извор новинару.

Према његовим ријечима, амерички предсједник Џозеф Бајден "усредсређен је на супротстављање пријетњи коју Русија представља по НАТО" и неће промијенити свој курс ни под каквим условима, јер је "крај неизбјежан".

- Украјина нема начин да побиједи и (сукоб) ће се завршити тиме што ће Путин постати историјска икона у Русији, који ће вратити национални бисер, односно, Харков, од Запада - истакао је Хершов саговорник.

Херш је нагласио да представници америчке обавјештајне службе схватају да Украјина има мало изгледа за побједу у сукобу против Русије.

- Њена велика прошлогодишња контраофанзива је пропала, армија је исцрпљена и суочава се са недостатком муниције - истакао је новинар.

Бајденово политичко бреме

Херш је поред тога, прокоментарисао и да ће став америчког предсједника Џозефа Бајдена о Украјини и сукобу на Блиском истоку постати политичкo бреме у његовој кампањи у борби против бившег предсједника Доналда Трампа за предсједничку позицију.

Он је оцијенио да је за то управо одговорна Бајденова администрација.

- Његово одбијање потраге за златном средином у рату у Украјини, исто као и неспособност да се обузда текућа офанзива Израела на Газу, постаће политичко бреме у његовој кампањи против Доналда Трампа, који упозорава на бесконачно насиље, уколико изгуби на предсједничким изборима у новембру - оценио је Херш.

Према ријечима новинара, најбоље што би могао Бајден да предложи јесу константни, па макар и празни, разговори о прекиду ватре у Гази и обећање да ниједан амерички војник неће бити послат у Украјину.

- Предсједник такође обећава да ће Сједињене Државе наставити да плаћају да се Украјинци боре и умиру у прокси-рату, који се може прекинути - закључио је Херш.