latinica  ћирилица
21/03/2024 |  22:34 | Аутор: СРНА

Клокић: Поздрављам одлуку Европског савјета, али БиХ остаје под скутима протектора

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поздравио је одлуку Европског савјета о отварању приступних преговора ЕУ са БиХ, али сматра нелогичним и неспојим да се у земљи у којој није угашена канцеларија ОХР-а додјељује статус преговарача.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

- Са правом се питамо до кад? - упитао је министар Клокић.

Уколико се остави по страни еуфорија, Клокић каже да данашњом одлуком БиХ ипак није добила добили све што је тражила јер је датум отварања преговора и даље непознаница.

- Иако за један корак ближа уласку у ЕУ, БиХ ће, на жалост свих њених грађана, и даље морати да функционише под скутима страног протектора - указао је Клокић.

Он сматра да је данашња одлука свакако важна, да се може рећи да је и историјска, као и да је очекивана јер се претходних дана из изјава бројних европских дипломата дао наслутити овакав сценарио.

Са друге стране, додао је Клокић, свако ново одлагање одлуке о отварању преговора послало би негативну поруку БиХ којој се европска будућност обећава посљедњих 20 година, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу.

- Поздрављам одлуку Европског савјета иако сам свјестан да је, условно речено, убрзана као резултат геополитичких дешавања у свијету или, како су то нагласили на Одбору за спољне послове Европског парламента уочи самог самита, проширење је постало стратешка нужност - навео је Клокић.

Овај статус добијен је, првенствено, због рада и залагања домаћих снага, без уплитања странаца, каже Клокић и додаје да је став Републике Српске од почетка учешћа у процесу јасан, а то је да нема европског пута са страним фактором у БиХ.

Према његовим ријечима, у том смислу неопходно је првенствено ријешити питање страних судија у Уставном суду БиХ, те без одлагања приступити затварању канцеларије Високог представника у БиХ.

Он је нагласио да су без обзира на све институције Републике Српске спремне за све изазове када су у питању смјернице Европске комисије које обухвата преговарачки оквир обавеза.

- У континуитету смо испуњавали и обавезе по Споразуму о стабилизацији и придруживању захваљујући озбиљним кадровима које имамо у својим ресорима које се баве процесом европских интеграција, али и успјешној сарадњи са осталим нивоима власти тако да смо спремни за нове изазове. Наравно, уз поштовање механизма координације који се показао као одличан рецепт за напредовање на европском путу - навео је Клокић.