latinica  ћирилица
22/03/2024 |  15:26 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Захвалност Одбору и цијелој Српској на спајању дјеце са Косова са дјецом Српске

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Милена Парлић захвалила је Одбору за Косово и Метохију из Бањалуке и цијелој Републици Српској на дивном и великом пројекту спајања дјеце са Косова и Метохије са вршњацима из Републике Српске, који има веома велики значај за српску дјецу и српски народ на Косову и Метохији, рекао је предсједник овог одбора Милорад Арлов.
Милена Парлић и Милорад Арлов - Фото: Уступљена фотографија
Милена Парлић и Милорад АрловФото: Уступљена фотографија

Арлов је током данашњег састанка у Беогаду упознао Парлићеву да ће око 700 српске дјеце, просвјетних радника и младих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља са Косова и Метохије, од 22. до 29. јуна, након завршетка школске године, боравити у Републици Српској у породицама њихових вршњака.

Он је пренио да се ова посјета организује у оквиру великог пројекта Одбора "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", који ће ове године бити реализован 12. пут, те истакао да са Косова и Метохије долазе дјеца из више од 40 основних школа код својих вршњака у локалним заједницама широм Републике Српске.

- Радује нас што ће ове године бити централни свечани дочек дјеце са Косова и Метохије у Братунцу, да сва дјеца са братског Косова и Метохије уђу у братску Републику Српску из Србије преко моста Братољуб. Ту ћемо их дочекати са многим делегацијама, домаћинима градова који угошћују дјецу широм Српске - додао је Арлов.

Арлов је рекао да се Одбор поноси овим пројектом, који реалузује већ много година уз велику помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске, локалних заједница и највише основних школа и породица широм Републике Српске, које угошћују дјецу са Косова и Метохије.

Он је упознао саговорницу и са још неким пројектима овог одбора, као и да је изграђен дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју "Подржи ме – 9. јануар" у Косовској Митровици.

- Причали смо и мом приједлогу да Одбор и Канцеларија заједно током ове године на јесен реализују пројекат да Косово и Метохију посјети један број просвјетних радника из Републике Српске, што је жеља и њихових колега на Косову и Метохији - рекао је Арлов.

Арлов је подсјетио да је до сада од 2012. године пројектом "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" у 35. локалних заједница Српске боравило више од 7.00 српске дјеце са Косова и Метохије у око 7.000 породица.