latinica  ћирилица
22/03/2024 |  15:27 | Аутор: СРНА

Највише пријављених случајева морбила у Бањалуци и Бијељини

Број заражених од морбила у Републици Српској је у порасту, са данашњим даном пријављено је 30 обољелих, а највише их је у Бањалуци и Бијељини, по 14, речено је у Институту за јавно здравство Српске.
ЈЗУ Институт за јавно здравство - Фото: илустрација
ЈЗУ Институт за јавно здравствоФото: илустрација

У Мркоњићу Граду и Прњавору пријављени је по један случај заразе.

Највећи број обољелих је, како се наводи, старости од једне до четри године, чак 11 малишана, док су међу обољелима и двије бебе млађе од годину дана.

Из Института кажу да домови здравља у Српској имају на располагању МРП вакцину, те апелују да родитељи на вријеме вакцинишу своју дјецу јер је то једини вид заштите против ове болести, преноси Срна.

Дом здравља Бањалука пријавио је епидемију морбила 8. марта.

Свјетска здравствена организација је половином фебруара упозорила да ће више од половине свјетских земаља бити изложено великом или веома високом ризику од појаве морбила до краја године уколико се не предузму хитне превентивне мјере.

Морбили су високо заразна болест. У случају изложености вирусу морбила оболијева најмање 95 одсто невакцинисаних лица. Вирус морбила је активан у ваздуху или на зараженој површини до два часа након излагања невакцинисаног лица вирусу.