latinica  ћирилица
23/03/2024 |  10:57 | Аутор: РТРС

Тришић Бабић: Показало се да можемо направити помак када ЕУ понуди нешто конкретно

Позитивна одлука земаља чланица ЕУ је очекивана, али и добродошао знак подршке напорима у БиХ, рекла је Ана Тришић Бабић, савјетница предсједника Републике Српске, коментаришући добијање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ.
Ана Тришић Бабић - Фото: РТРС
Ана Тришић БабићФото: РТРС

Како је истакла, још једном се показало да у БиХ "можемо направити помак када ЕУ понуди нешто конкретно, уз пуно уважавање уставне структуре БиХ и без тражења хљеба преко погаче".

- Република Српска дала је свој допринос и успјела је још једном да заштити и унаприједи своје позиције - рекла је Тришић Бабић.

Како каже, ова одлука обавезује колико БиХ толико и ЕУ, уз наду да ће, истиче Тришић Бабић, баш на БиХ показати да је научила грешке из прошлости, како у БиХ, тако и у другим земљама западног Балкана.

- Сада је вријеме да наставимо са разговорима и договорима, уз пуно уважавање структуре и надлежности свих нивоа власти, те да кренемо са припремама захтјевних, тешких и по свему судећи дугих преговора. Република Српска ће у том процесу наставити да има видљиву улогу, тражити уважавање партнера и ЕУ, те одбранити своје позиције, а све за добробит свих конститутивних народа и градјана Републике Српске и БиХ - навела је Тришић Бабић.