latinica  ћирилица
24/03/2024 |  08:59 | Аутор: СРНА

Раст десезониране и календарски прилагођене производње

Укупна десезонирана индустријска производња у Републици Српској у фебруару у поређењу са јануаром већа је за 4,7 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Дрвна индустрија - Фото: РТРС
Дрвна индустријаФото: РТРС

Посматрано према подручјима дјелатности, у фебурару у односу на јануар у прерађивачкој индустрији регистрован је раст од 5,7 одсто, а у вађењу руда и камена раст од 3,3 одсто.

У упоредном периоду десезонирана производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежили су пад од три одсто.

Укупна календарски прилагођена индустрија производња у Републици Српској у фебруару ове године у односу на исти мјесец прошле године већа је за 1,4 одсто.

Посматрано према подручјима дјелатности, у фебруару ове у односу на исти мјесец прошле године, календарски прилагођена производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација остварили су раст од 14,8 одсто.

У упоредном периоду календарски прилагођена производња у прерађивачкј индустрији имала је пад од 1,7 одсто, а у вађењу руда и камена пад је био 13,9 одсто.

Број запослених радника у индустрији Српске у фебруару у односу на јануар већи је за 0,4 одсто.

Цијене произвођача индустријских производа Републике Српске на домаћем тржишту у фебруару у односу на јануар у просјеку су остале на истом нивоу, док су у односу на фебруар прошле године више за 2,1 одсто.

Цијене произвођача индустријских производа Српске на инотржишту у фебруару у односу на јануар у просјеку су остале на истом нивоу, док су у односу на фебруар прошле године у просјеку ниже за пет одсто.