latinica  ћирилица
24/03/2024 |  11:09 | Аутор: СРНА

Бањац: Страдање на хиљаде невиних људи не може бити заборављено

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је данас да годишњица НАТО бомбардовања СР Југославије подсјећа на дубоке ране које су остављене српском народу, истичући да страдање на хиљаде невиних људи не може бити заборављено, нити опроштено.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Данас, док обиљежавамо 25 година од почетка НАТО бомбардовања Југославије с тугом се присјећамо свих жртава овог злочина - рекао је Бањац.

Он је навео да је на данашњи дан прије 25 година почело злочиначко бомбардовање у којем је страдало на хиљаде невиних људи, а инфраструктура СР Југославије претрпјела тешку штету.

- Ова годишњица подсјећа нас на дубоке ране које су остављене у нашем народу. Сјећамо се свих чији су животи прекинути прерано, чије су породице разорене, а домови сравњени са земљом -  рекао је Бањац, истичући да не смију бити заборављени патња и бол жртва бомбардовања.

Он је поручио да Срби памте ко је у том тренутку био уз српски народ, а ко га је бомбардовао и убијао.

Бањац је истакао да су тада, као никад, силе западног свијета биле уједињене против једне мале и слободарске земље само са једним циљем - да јој отму дио територије, да отму колијевку њеног постојања и тако покушају да избришу њену историју и традицију.

- Не можемо заборавити нити опростити убијене сународнике, браћу и сестре јер ми у Републици Српској најбоље знамо како изгледа бранити кућни праг док НАТО бомбе падају са неба - рекао је Бањац.

У НАТО агресији прије 25 година, током 78 дана бомбардовања, убијено је 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.