latinica  ћирилица
24/03/2024 |  16:30 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

На Вучијаку одата почаст за 626 бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату

У Спомен-храму на Вучијаку служен је парастос за 626 бораца Војске Републике Српске погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Одавањем почасти најзаслужнијим за стварање Републике Српске почело је и обиљежавање Дана града Прњавора.
Прњавор - парастос погинулим борцима ВРС - Фото: СРНА
Прњавор - парастос погинулим борцима ВРСФото: СРНА

Перо Рудоњић у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату изгубио је два сина - Душка и Жељка. Наставио је живот, ни сам не зна како, али чува успомену на њих, долази редовно у спомен-храм на Вучијаку посвећен најхрабријим синовима Прњавора и док је жив, каже, они неће бити заборављени.

За слободу Републике Српске погинуло је 626 бораца из Прњавора. Овај град их никада не смије заборавити, поручују из Борачке организације на Дан града, 24.марта, датума када су јединице Општинског штаба Територијалне одбране заузеле положаје на Мотајици и спријечиле продор непријатељских формација из правца Дервенте према Прњавору и бањалучкој регији.

- Ко год заборави ових 626 имена заборавио је себе, заборавио је Српску, град Прњавор, а поготово те породице које су дале највише. Ми смо емисари који морамо то пренијети на млађе геренације да знају зашто су ови људи дали свој живот за Републику Српску - нагласио је Перица Ђумић, предсједник Борачке организације Прњавор.

Градоначелник Дарко Томаш рекао је да никада неће бити заборављена жртва коју су поднијели ствараоци Републике Српске и да управо због тога сваке године обиљежавање Дана града почиње на Вучијаку одавањем почасти погинулим борцима.

Прњавор је међу развијенијим локалним заједницама у Српској. Томаш је захвалио и свим суграђанима који су својим радом и дјеловањем допринијели да Прњавор од прошле године добије статус града. Инвестиције и запосленост расту, а прати их развој градске инфраструктуре.