latinica  ћирилица
26/03/2024 |  12:24 ⇒ 13:03 | Аутор: Агенције

Асанж неће бити изручен Америци

Суд у Лондону је пресудио у корист Џулијана Асанжа и он ће моћи да настави да оспорава одлуку о изручењу САД на британским судовима.
Џулијан Асанж (фото: архива/EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA) -
Џулијан Асанж (фото: архива/EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

У одлуци суда наводи се да Асанж може да уложи жалбу на пуно саслушање, осим ако САД не дају "задовољавајућа увјеравања", преноси Гардијан.

Како се наводи, да је суд одлучио другачије, у року од неколико дана могао би да буде изручен САД, које га терете за шпијунажу.

Суд је навео да тражи додатне гаранције од САД о томе да ли би Асанж могао да се позове на Први амандман и да ли би могао да буде подвргнут смртној казни након изручења.

Уколико САД не буде дала та увјерења, Асанжу би могла да буде одобрена жалба на одлуку о екстрадицији.

На дводневном рочишту, његови адвокати су тврдили да су оптужбе, које се односе на објављивање хиљада повјерљивих и дипломатских докумената у вези са ратовима у Авганистану и Ираку политички мотивисане и да је захтјев за изручење незаконит.

Судије у Високом суду у Лондону у образложењу су навели да су адвокати показали да Асанж има споран случај и да би требало да им се да прилика да то изнесу на пуном жалбеном саслушању које је заказано за 20. мај и када ће се одлучити о његовом изручењу.

САД траже изручење Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, и терети га за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката.

Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 мjесеца.

Асанжов портал Викиликс објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима Апач у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Након тога, Викиликс је објавио хиљаде тајних повjерљивих докумената и дипломатских извjештаја у којима САД критикују свjетске вође, од руског предсjедника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.