latinica  ћирилица
26/03/2024 |  14:05 ⇒ 15:10 | Аутор: sputniknews.com

Шеф ФСБ: Иза терористичког напада у Москви стоје САД, Британија и Украјина

Украјинске обавјештајне службе биле су умијешане у терористички напад на "Крокус сити хол", а радикални исламисти су са своје стране припремали акцију, изјавио је директор Федералне службе безбједности Русије (ФСБ) Александар Бортников и додао да иза терористичког напада стоје САД, Велика Британија и Украјина.
Москва (фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Москва (фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Сматрамо да су акцију припремали сами радикални исламисти, а наравно да су томе допринијеле западне обавјештајне службе, док су украјинске обавјештајне службе директно повезане са тим - истакао је Бортников.

Он је навео да су у Украјини очекивали терористе који су извели терористички напад на "Крокус сити хол".

- Бандити су намјеравали да пређу преко границе. Управо на територију Украјине. Према нашим прелиминарним оперативним информацијама, тамо су их очекивали - објаснио је Бортников.

Према ријечима шефа ФСБ, терористи су у Украјини хтјели да дочекају као хероје.

- Намјеравали су да оду. И одаћу вам малу тајну: са друге стране су жељели да их дочекају као хероје. Видјећемо до чега ће довести изјаве ниткова који су под истрагом - нагласио је Бортников.

Како је навео, иза терористичког напада на "Крокус сити хол" стоје САД, Велика Британија и Украјина.

- Мислимо да је то тако. У сваком случају, сада говоримо о чињеницама које имамо. То је уопштена информација, мада већ имамо одређене конкретније податке - рекао је он, одговарајући на питање да ли иза терористичког напада стоје Вашингтон, Лондон и Кијев.

Бортников сматра да Украјина покушава да докаже своју вриједност.

- Шта треба да се уради да би се доказала своја вриједност? Потребно је вршити диверзантске и терористичке акте у позадини, на шта и циља руководство украјинских обавјештајних служби и британских обавјештајних служби. О томе су више пута говориле и америчке обавјештајне службе - рекао је он.

Он је напоменуо да у јавном простору постоји огромна количина информација које "указују да Запад и Украјина настоје да нанесу већу штету земљи".

- То су напади дроновима, то су напади беспилотних чамаца на мору, то је улазак диверзантских група и терористичких структура на нашу територију - закључио је директор ФСБ.

Бортников је додао да се ФСБ са партнерским обавјештајним службама пријатељских држава бави идентификацијом свих учесника напада.

- Сада се доста ради на томе да се у даљем оперативно-истражном раду идентификују сви учесници овог масакра, како овдје у земљи, тако и, наравно, у иностранству, што се и ради. И све наше оперативне јединице се активно тиме баве, укључујући и партнерске обавјештајне службе пријатељских држава - додао је Бортников.

Бортников је истакао да директор Главне обавјештајне управе Украјине (ГУР) Кирил Буданов представља легитимну мету руских снага, као и сви који чине злочине против Русије.

На питање новинара зашто су Буданов и његове колеге "још увијек живи", директор ФСБ је одговорио: "Све је пред нама".

У нападу на посјетиоце концерта у Москви који се догодио 22. марта убијено је 139 особа.