latinica  ћирилица
27/03/2024 |  13:06 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Заказана сједница Савјета безбједности о НАТО агресији на СРЈ

Мисија Јапана у УН, која је предсједавајућа Савјета безбједности УН, заказала је за сутра сједницу о НАТО агресији на Савезну Републику Југославију, коју је поново затражила Русија, саопштио је замјеник сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански.
Савјет безбједности УН (Фото: EPA/SARAH YENESEL, илустрација) -
Савјет безбједности УН (Фото: EPA/SARAH YENESEL, илустрација)

Он је на Телеграму подсјетио да је Русија затражила сједницу у званичном писму упућеном у понедјељак, 25. марта.

Према његовим ријечима, сједница ће почети у 20.00 часова по средњоевропском времену.

- Ако мислите да руска дипломатија у УН тако лако одустаје, онда гријешите. То није наш стил. Поново смо тражили састанак Савјета безбедности УН о агресији НАТО на Југославију. Послије жестоког отпора наших противника, постигли смо то да је Јапан као председавајући коначно заказао сједницу за 28. март у 15 часова по њујоршком времену - написао је Пољански.

Пољански је истакао да "Москва не гаји илузије" и да ће западњаци поново гласањем "оспорити одржавање скупа и процедурално варати", пренио је РТ Балкан.

- Они могу у потпуности да рачунају на девет гласова потребних у таквим случајевима на рачун делегација које се плаше да им приговоре. Нажалост, сада је објективна ситуација у Савјету безбедности таква да НАТО и ЕУ имају концепт "блоковске дисциплине", њихове чланице добијају идентична упутства и гласају на исти начин /под пријетњом избацивања из чопора/. По дефиницији, овдје није могуће "!"цивилизовано лобирање", како неки сугеришу - додао је Пољански.

Замјеник сталног руског представника у УН претходно је изјавио да је Русија затражила сазивање сједнице Савјета о НАТО агресији на Југославију и да чека одговор председавајућег Савета безбедности.

Министарство спољних послова Русије раније је поручило да је Москва огорчена некоректним и непрофесионалним понашањем Француске, која је у понедјељак, 25. марта, заједно са западним савезницима, саботирала одржавање сједнице Савјета безбједности УН посвећеној 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију.