latinica  ћирилица
27/03/2024 |  21:04 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: НАТО агресија показала лицемјерје Запада и чврстину српског народа

Војна агресија НАТО-а на Југославију 1999. године јасно је показала лицемјерје западног свијета и истовремено чврстину српског народа, изјавио је руски патријарх Кирил на ванредном Свјетском руском народном сабору.
Патријарх Кирил (Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY) -
Патријарх Кирил (Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY)

Патријарх Кирил је навео да је 1999. године постало јасно да ријечи демократија, слобода, људска права, међународно право не представљају ништа ако је то у интересу свјетских моћника.

- Али, упркос невиђеним војним мјерама које су западне земље колективно предузеле, ништа им није пошло за руком, јер јака вјера српског народа, његова непоколебљива оданост Христу и Цркви, као и његова национална традиција, и даље духовно хране нашу браћу - рекао је поглавар Руске православне цркве.

Он је навео да је током војне агресије НАТО-а на суверену Југославију био у Београду и својим очима видио ово бомбардовање.

- Одсјео сам био у хотелу који је био изнад центра града и са терасе хотела сам све могао да видим. Никада нећу заборавити осјећај запањености када видите како ракете лете, како падају на миран град, како експлодирају и почиње пожар - рекао је патријарх Кирил.

Он је напоменуо да се све то догодило без објаве рата, зато што је некоме пало на памет да пацификује српски народ и цијелу Југославију, преноси "Спутњик".

- Мислим да ће ова слика остати пред мојим очима до краја мог живота - рекао је патријарх Кирил.