latinica  ћирилица
28/03/2024 |  12:01 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Ускоро један ТАГ уређај за плаћање путарине кроз Србију, Српску и ФБиХ

Вршилац дужности директора ЈП Аутопутеви Републике Српске Недељко Ћорић, в.д. директора ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак и в.д. директора ЈП Аутоцесте ФБиХ Денис Ласић, потписали су данас у Београду Меморандум о пословној сарадњи, а свечаној церемонији у згради Владе присуствовao je и Горан Весић, Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничкој влади Републике Србије.
Аутопут "9. јануар" - Фото: Уступљена фотографија
Аутопут "9. јануар"Фото: Уступљена фотографија

Потписан документ, као још једна потврда даљег јачања веза три стране, уједно је и додатни корак ка усклађивању система електронске наплате путарине.

- Наш главни циљ је безбједност у саобраћају и квалитетно путовање грађана, а повезивање система електронске наплате путарине ће у многоме томе допринијети - изјавио је в.д. директора ЈП Аутопутеви Републике Српске Недељко Ћорић.

Према његовим ријечима, грађани више неће морати да купују два уређаја, јер ће једним плаћати путарину у Републици Српској, Србији и ФБиХ.

- Потписивање Меморандума омогућава и заједничко планирање и спровођење пројеката од обостраног интереса, што може довести до боље инфраструктуре и побољшаних услова путовања за грађане. Унапријеђење сарадње у развоју савремене мреже ауто-путева такође може повећати привлечење инвестиција и подстакнути економски раст, што има позитиван утицај на квалитет живота грађана и општу добробит региона - истакао је Ћорић.

Обраћајући се присутнима министар Весић је рекао да овај уговор није финансијски толико велики као кад се граде путеви и пруге, али да је значајан јер показује да се интегришемо у региону и зато што олакшава живот људима, како у БиХ тако и Србији.

Весић је додао да очекује да ће интегрисана наплата путарине између Србије и БиХ врло брзо да заживи.

- Када су у питању сарадња Србије и БиХ, ми у овом тренутку градимо један ауто-пут и двије брзе саобраћајнице између наше двије земље. У овом тренутку градимо ауто-пут Сремска Рача-Кузмин и већ се у Републици Српској гради од Сремске Раче према Бијељини, дио такође ауто-пута - рекао је Весић, и најавио да ће до краја ове године у Србији бити завршено скоро 29,5 километара првог дијела ауто-пута Београд-Сарајево, као и брза саобраћајница Шабац-Лозница, веза до граничног прелаза Шепак.

Поред усклађивања електронске наплате путарине, закљученим Меморандумом биће регулисано унапријеђење и јачање заједничке сарадње у области развијања савремене мреже ауто-путева, безбједности и заштите животне средине, а уз примјену највиших европских стандарда.

- Документом је предвиђено и јачање сарадње кроз размјену искустава у области примјене технологија, софтверских ријешења и програма пројектовања, грађења, управљања као и одржавања ауто-путева, што ће не само инфраструктурно већ и симболички учврстити наше везе - закључио је Ћорић.