latinica  ћирилица
28/03/2024 |  12:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралијанка тражи рушење споменика својим прецима због масакра над Абориџинима (ВИДЕО)

Сузана Хенти, потомак првих сталних европских досељеника у аустралијску државу Викторија позвала је на уклањање или "свечано уништавање" споменика члановима њене породице, због њихове повезаности са масакрима Абориџина.
Застава Абориџина (Фото: EPA-EFE/LUKAS COCH) -
Застава Абориџина (Фото: EPA-EFE/LUKAS COCH)

Хенти, шеста генерација потомка досељеника Џејмса Хентија, рекла је да је њена породица "поробила" старосједиоце и навела да је документовано неколико масакара на имању породице Хенти на крајњем југозападу Викторије, укључујући и онај гдје је "десетине" Абориџина убио надзорник имања, преноси аустралијски дневник "The Age".

Масакри су се десили између 1830. и 1840. године, а три брата Хенти стигла су у Портланд од 1834. и почела су илегално да се насељавању на огромним подручјима у унутрашњости Аустралије 1836. године.

- Процес успостављања првог насеља Викторије био је у ствари рат - рекла је Хенти пред Комисијом за процјену штете старосједиоцима Викторије од европске колонизације.

Хенти је рекла да је постала свјесна улоге своје породице у ономе што је назвала "геноцидом" тек када је отишла на универзитет и присуствовала предавању које је одржао припадник племена Гундитјмара, абориџинског народа у југозападној Викторији.

То ју је, како каже, подстакло да проучи шта се догодило народу Гундитјмара у југозападној Викторији од стране бијелих досељеника, укључујући њену породицу.

Како оцјењује аустралијски дневни лист, осуда својих предака чини Сузан Хенти веома необичном међу потомцима досељеника у Викторији, од којих је већина неспремна да јавно говори о масакрима на својим старим породичним имањима.

Хенти је позвала потомке других досељеничких породица да разговарају о репарацији аутохтоним заједницама.

- Они који су акумулирали међугенерацијско богатство на основу крађе земље и геноцида, морају се укључити у признање истине о свом богатству. Никада ми није речено док сам одрастала да је породица Хенти била укључена у организовано етничко чишћење домородачких народа - рекла је она.

Како је навела, без дозволе британских власти, њена породица се илегално населила у постојбини народа Гундитјмара, гдје је отела десетине хиљада хектара земље и водених токова.

- Ова штета је посебно изражена у текућем одузимању посједа народа Гундитјмара и обиљежавању споменика колонијалним личностима - навела је Хенти.

Ревизија споменика у Портланду и околини, показује да постоји пет статуа и споменика посебно посвећених Хентијевима у округу, већина њих у Портланду.

Од 14 споменика, скоро сви спомињу породицу Хенти, истраживача мајора Томаса Мичела, који је браћи Хенти открио богате пастирске земље у унутрашњости 1836. године, или раног китоловца Вилијама Датона, који је био у Портланду када су три брата Хенти стигла.

Само два споменика помињу Абориџине: један посвећен Реџиналду Саундерсу, првом аустралском војном официру Абориџина, и један познат као Меморијал племена Гундитјмара.

Хенти је рекла да би очување споменика колонизаторима као што су њени потомци значило очување "фантазије", а њихову судбину, како каже, треба ставити у руке старосједилаца.