latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:33 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Закључци Парламента Српске логични и смислени

Закључци Народне скупштине Републике Српске су логични, смислени и досљедни ранијим ставовима у вези са антидејтонским и антиуставним дјеловањем ОХР-а и страног фактора у БиХ, рекао је декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета у Бањалуци Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Њихову оправданост најдиректније потврђују и ставови представника ЕУ који недвосмислено указују на неспојивост европског пута и страно туторство у БиХ - рекао је Жупљанин Срни.

Жупљанин је додао да је адекватан одговор на наметање измјена Изборног закона БиХ доношење изборног закона Републике Српске, што није у супротности са Дејтонским мировним споразумом.

- Изборни закон Српске није у супротности са Уставом БиХ, у сагласности је са Уставом Републике Српске и не представља никакву опасност никоме у БиХ, а штити уставна права грађана Републике Српске - истакао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, посљедњи потези ОХР-а и америчке Амбасаде у БиХ знатно су допринијели угрожавању мира и стабилности, али, и отвореног европског пута БиХ, а стиче се утисак да ОХР, Њемачка и САД не желе чланство БиХ у ЕУ.

Жупљанин је указао да је, ионако ровита, безбједносна ситуација знатно погоршана пријетњама хапшењем предсједника Републике Српске Милирада Додика.

Он је истакао да је у интересу не само Републике Српске, већ и БиХ, да се безусловно постигне апсолутна безбједност предсједника Републике Српске, истичући да то мора бити неизоставан задатак МУП-а Републике Српске, али и свих других безбједносних структура у БиХ и окружењу.

Жупљанин је истакао да српски народ не смије поновити грешке из раније прошлости када је своје предсједнике и команданте испоручивао страним злочинцима као на тацни.

- МУП Републике Српске и српски народ морају, по било коју цијену, сачувати свог предсједника, јер је та институција, заједно са другим институцијама Српске и српским народом једина сигурна гаранција опстанка Републике Српске и Срба на овим просторима - закључио је Жупљанин.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је ноћас Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.

Народна скупштина усвојила је и закључке да ће заједно са надлежним институцијама и органима Српске предузети потребне мјере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисала посљедице противуставног дјеловања на територији Српске.