latinica  ћирилица
29/03/2024 |  14:52 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Аулић: Бошњачки лидери забијају главу у пијесак, полемишу са цитатима, а не са Цвијановић

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић изјавио је да бошњачки политички и вјерски лидери, умјесто да се озбиљно позабаве проблемом исламског радикализма, они упорно забијају главу у пијесак, игноришући пријетњу од које стрепи цијели свијет.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

Коментаришући реаговања на чињенице које је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић изнијела јуче у Народној скупштини Републике Српске позивајући се на озбиљне изворе, а које политичко Сарајево назива "пријетњама, изливима мржње, увредама и исламофобијом", Аулић је рекао за Срну да ништа ново од бошњачких политичких и вјерских лидера и нагласио да није ријеч ни о каквој исламофобији и да су такве тврдње глупост.

- Они никако да схвате да уопште не полемишу са Жељком Цвијановић, већ са цитатима из текстова Би-Би-Си-ја и Еј-би-си њуза, из извјештаја војних и безбједносних истраживачких центара и института, те званичних објава са сајтова Стејт Департмента и Министарства правде САД - рекао је Аулић.

Он је предложио да наведеним изворима забране да објављују такве ствари, али не и да забијају главу у пијесак, већ да се предано ради са свим земљама на сузбијању безбједносних пријетњи.

- Уосталом, није Жељка Цвијановић рекла да нема мира, ни коегзистенције између исламске вјере и неисламских дрштвених и политичких институција, већ Алија Изетбеговић. Да тако нешто каже неко из Српске, бошњачки вјерски и национални лидери прогласили би га за исламофоба. Овако, Изетбеговићеву мисао прећуткују, а лицемјерно критикују оне који се усуде да на њу уопште подсјете - нагласио је Аулић.

Ако Би-Би-Си каже да је БиХ колијевка модерног џихадизма и да је била европски рекордер по броју страних ратника у Сирији и Ираку, Аулић је упитао зашто о томе не полемишу са Британцима, већ са онима који то цитирају?

Он је подсјетио да су само у посљедњих десет година од руке терориста у БиХ страдали полицајац Драган Ђурић у Зворнику, те војници Армин Салкић и Недељко Радић у Рајловцу.

- Да не идемо даље у прошлост, нити у друге дијелове Европе и свијета у којима су држављани БиХ и џихадисти повезани са БиХ сијали терор и смрт. Ако изгубљени људски животи нису довољан повод да се прекине лицемјерни завјет ћутања, онда то много више говори о онима који ћуте, а не о онима који на проблем указују - поручио је Аулић.