latinica  ћирилица
30/03/2024 |  15:01 ⇒ 15:17 | Аутор: Агенције

Конаковић: Вучић да подржи резолуцију ако мисли добро Србији и Србима

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао јеје да би предсједник Србије Александар Вучић, ако мисли добро Србији и Србима у региону, требало да подржи доношење резолуције у Уједињеним нацијама о Сребреници које је најавио за 27. април, јер би тако, како каже, допринио скидању колективне одговорности са српског народа.
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba) -
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba)

- Да би то урадио, за то треба храбрости и лидерства које он у овом случају још није показао - рекао је Конаковић за Фену, реагујући на јучерашњу изјаву предсједника Србије који је рекао да Бошњаци спремају резолуцију о Сребреници и да ће их у томе подржати западне силе, а да ће се Србија томе супротставити.

Конаковић је рекао да је "страшна Вучићева констатација да то свијет ради да покаже да постоје муслимани које свијет подржава, поредећи то са тренутном ситуацијом у Гази".

- Не схвата да заиста цијели свијет то ради због људских, цивилизацијских вриједности. Много је земаља широм свијета које се сјећају и обиљежавају геноцид, уче дјецу шта са заиста тамо десило. То људи широм свијета раде због будућности, а никако због прошлости. Он поново геноцид назива трагедијом, злочином, још увијек не користи ту адекватну ријеч, а стално се позива на неко међународно право када говори о другим темама, док истовремено грубо крши међународно право, не призанаје пресуде судова са којима Србија има обавезу сарађивати и због свог законодавства. Због тога сам сигуран да нема довољно кредибилитета када говори о међународном праву и по другим темама - рекао је Конаковић.

Он је рекао и да БиХ данас има дипломатију која ће адекватно одговорити на све активности Србије, али и других земаља.

Коментаришући Вучићеву изјаву да ће "разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком да би се смањиле политичке тензије у БиХ", Конаковић је оцијенио да би било добро да предсједник Србије, ако има утицај на Додика, тражи од њега да престане са сецесионистичким порукама и активностима.

- Упозораво сам више пута и Додика и остале политичаре у Републици Српској да ће оваква политика и њега и ентитет водити у све дубљу изолацију, што се управо дешава. Сада их упозоравам да ће сигурно бити још горе ако овако наставе и да неће донијети ништа добро ни себи лично, али, нажалост, ни народу који живи у Републици Српској - рекао је Конаковић.