latinica  ћирилица
10/04/2024 |  16:48 | Аутор: СРНА

Пахор заинтересован за мјесто специјалног изасланика за Западни Балкан

Бивши предсједник Словеније Борут Пахор потврдио је данас да је заинтересован за мјесто специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, на коме би наслиједио Мирослава Лајчака, коме мандат истиче у августу.
Борут Пахор (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Борут Пахор (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Претходно је премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је да безусловно подржава Пахора у његовој кандидатури за мјесто специјалног представника ЕУ за дијалог и додао да је због тога у протеклих мјесец дана водио бројне разговоре са лидерима европских земаља, као и са највишим представницима ЕУ.

Специјалног изасланика, који се, осим дијалога Београда и Приштине, бави и другим регионалним питањима на западном Балкану, предлаже високи представник ЕУ за спољну политику, а коначну одлуку доноси Савјет ЕУ или државе чланице.

Пахор је познат по залагању да се ЕУ прошири на западни Балкан, али и по томе што је инсистирао на испуњавању бриселских споразума и формирању Заједнице српских општина.

Он је од 2012. до 2022. године био предсједник Словеније, а недавно је основао Институт пријатеља западног Балкана, чији је циљ да промовише дијалог, помирење, мирно рјешавање отворених питања, економски развој и интеграцију земаља региона у ЕУ.