latinica  ћирилица
11/04/2024 |  13:46 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре.
Влада Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Влада Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Овим приједлогом дио насељеног мјеста Кисељак на подручју града Зворник укупне површине 192,69 хектара припојиће се насељеном мјесту Подгора на подручју општине Лопаре.

Доношењем овог закона створиће се бољи услови изградње, развоја и одржавања основне инфраструктуре, пружања и коришћења комуналних и других услуга за становништво подручја које се припаја општини Лопаре, а посебно управљање јавним путевима и комуналним отпадом од стране општине Лопаре, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да о овој територијалној промјени постоји сагласнот града Зворник и општине Лопаре.

Нацрт закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре Народна скупштина Републике Српске разматрала је и усвојила на прошлој, односно на 8. редовној сједници. Приједлог закона о припајању дијела града Зворник општини Лопаре нема разлика у односу на нацрт закона, будући да током расправе о нацрту закона није било примједби на законска рјешења. О Приједлогу закона прибављена су сва позитивна мишљења.

Влада је данас донијела Рјешење о именовању Радне групе за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о комуналној полицији.

Влада Српске прихватила је и Информацију о обављеним преговорима са Развојном банком Савјета Европе, као и приједлог оквирног споразума о зајму између ове банке и БиХ, а по пројекту реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе Републике Српске.

У оквиру приједлога оквирног споразума, Банка је одобрила 7.699.464 евра за Републику Српску за финансирање овог пројекта.

Имајући у виду тренутно одобрени износ средстава, реализација пројекта реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе Републике Српске одвијаће се кроз фазе, те ће се из одобреног зајма првенствено завршити изградња и опремање Клинике за психијатрију УКЦ-а Српске.

Влада је сагласна да се сходно преосталим расположивим средствима и према плану Министарства здравља и социјалне заштите, изврши реконструисање и опремање осталих установа обухваћених Пројектом.

Влада Српске донијела је Одлуку о прихватању задужења Републике Српске код Развојне банке Савјета Европе по пројекту реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе Републике Српске у износу од 7.699.464 евра, што је 68,88 одсто од укупног задужења одобреног за БиХ.

У оквиру реализације овог пројекта у претходном периоду завршена је пројектно-техничка документација за реконструкцију, изградњу и опремање објеката четири установе за збрињавање особа са проблемима у менталном здрављу у Републици Српској.

Пројектом су обухваћене Клиника за психијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, ЈЗУ Специјална болница за психијатрију Соколац, ЈЗУ Специјална болница за хроничну психијатрију Модрича и ЈУ Дом за лица са инвалидитетом Вишеград.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о провођењу пројекта "Жене покретачи развоја у пољопривреди и руралним срединама".

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2023. годину.

Опширније о сједници Владе можете прочитати овдје.