latinica  ћирилица
11/04/2024 |  14:28 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

У УКЦ-у Српске завршен курс "манчестерског система тријаже" (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске завршен је курс "манчестерског система тријаже", који је похађало 26 медицинских сестара и техничара Ургентног центра УКЦ-а. Курс се одржава уз помоћ особља Ургентног центра УКЦ-а Љубљана и Службе хитне помоћи тамошњег Дома здравља.
УКЦ Српске: Курс "манчестерског система тријаже" - Фото: РТРС
УКЦ Српске: Курс "манчестерског система тријаже"Фото: РТРС

Највећу корист од "манчестерског система тријаже" имаће пацијенти.

Генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је да ће пункт радити по манчестер тријажном систему, односно одређена стања пацијента по хитноћи биће означена различитим бојама.

- Тиме ћемо допринијети бржој тријажи наших пацијената, што је нарочито важно за пацијенте који су животно угрожени. Пацијент након брзе обраде за десет или 15 минута може да буде у операционој сали - навео је Ђајић.

Начелница Ургентног центра УКЦ-а Српске Славица Зељковић казала је да у Ургентном центру дневно буде око 200 пацијената, који су сви болесни, али нису једнако животно угрожени.

- Манчестер систем омогућава да се међу њима препозна који је пацијент највише угрожен, те да медицинске сестре, које су прошле обуку и имају потребно знање, одреде којом линијом хитности, црвеном, наранџастом, жутом или зеленом пацијент треба да иде - навела је Зељковићева.

У Словенији се "манчестерски систем тријаже" примјењује већ 16 година у свим ургентним центрима и службама хитне помоћи.

Специјалиста здравствене његе и инструктор манчерстерског система тријаже из УКЦ-а Љубљана Тина Грос изразила је задовољство што је имала прилику да буде дио историјског почетка, важног за унапређење здравствене заштите у Републици Српској.

- Већ дуго година примјењујемо овај систем и из искуства знамо да је добар и сигуран за пацијенте. Нашим колегама из УКЦ-а Српске, које смо обучавали, добро иде тај посао и желимо им успјех у раду - нагласила је Гросова.

У УКЦ-у Српске истичу да је примјеном овог система рад подигнут на виши ниво.